17:44 / 17.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Bivši veleposlanik Azimov kaže da je Hrvatska most između Rusije i EU-a

Bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Rusija je apsolutno sigurna da će prije ili kasnije obnoviti stratešku suradnju s Europskom unijom, a Hrvatska tu igra važnu ulogu mosta između Moskve i Bruxellesa, rekao je u ponedjeljak bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Odnosi između Rusije i Hrvatske "dokazuju da članstvo bilo koje države u NATO savezu i EU-u nije prepreka poboljšanju odnosa, rekao je Azimov Hini uoči sastanka u Rusko-hrvatskom društvu prijateljstva na kojem je na kraju svog prvog posjeta Moskvi sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Jako smo zainteresirani za poboljšanje naših odnosa s članicama EU-a i apsolutno smo sigurni da ćemo prije ili kasnije uspjeti obnoviti našu bilateralnu stratešku suradnju s tim savezom jer je Rusiji i EU-u suđeno da budu zajedno, kazao je veleposlanik koji je napustio Zagreb 2020. nakon pet godina.

- U tom pogledu Hrvatska i dio drugih europskih zemalja igraju važnu ulogu kao most između EU-a i Rusije, naglasio je.

Susret ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova s Gordanom Grlićem Radmanom nazvao je "vrlo otvorenim, prijateljskim i konstruktivnim", a za odnose između Moskve i Zagreba rekao je da se temelje na međusobnom povjerenju.

- Mi jasno shvaćamo da su prioriteti hrvatske vanjske politike povezani s euroatlantskom solidarnošću, ali u isto vrijeme to nije prepreka Hrvatskoj za proširenje odnosa s državama poput Rusije, Kine i Indije, istaknuo je Azimov.

Za Grlića Radmana rekao je da je jedan od "najplodonosnijih europskih ministara", dodavši da je surađivao s pet hrvatskih šefova diplomacije, no da je s aktualnim razvio "posebne odnose".

- Jako mi nedostaje Hrvatska, zaključio je Azimov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!