Bivšoj danskoj ministrici prijeti izbacivanje iz parlamenta

08:50 / 21.12.2021.

Autor: V.G./Dnevnik/HRT/IMS

Inger Stojberg

Inger Stojberg

Foto: Francois Lenoir / Reuters

Bivšoj danskoj ministrici za migracije najvjerojatnije će u utorak biti izglasano izbacivanje iz parlamenta, nakon što je osuđena za kršenje prava migranata zbog razdvajanja azilantskih parova u kojima je djevojka bila maloljetna. 


Inger Stojberg prošli je tjedan određen dvomjesečni zatvor jer je nezakonito razdvajala azilantske parove, što je utvrdio poseban sud koji nadgleda ponašanje ministara.

Njezina naredba da se razdvoje azilantski parovi u slučaju kad je djevojka mlađa od 18 godina, bez razmatranja svakog slučaja, proglašena je kršenjem Europske povelje o ljudskim pravima.

Popularna ministrica, na dužnosti od 2015. do 2019., danas bi trebala sudjelovati u raspravi u parlamentu koja će vrlo vjerojatno rezultirati njezinim isključenjem.

Prema danskom zakonu, osuđeni na kratke kazne ostaju na slobodi pa će Stojberg kaznu provesti pod određenim ograničenjima, ali će izbjeći zatvor.

Većina stranaka slaže se da Stojberg zaslužuje izbacivanje iz parlamenta, uključujući i njezinu liberalnu stranku Venstre, koju je napustila u veljači.

Vlada je, na ministričin zahtjev, 2016. razdvojila 23 para iako slučajevi nisu razmotreni na pojedinačnoj osnovi.

Bila je riječ o parovima u kojima su djevojke bile maloljetne, no dobna je razlika između njih bila mala.

Djelatnici centara za izbjeglice potvrdili su da su neke djevojke zbog razdvojenosti imale suicidalne misli.

Stojberg vjeruje da je dobro postupila te da je njezina politika bila usmjerena na borbu protiv prisilnih brakova.

- Mislim da ovo danas nije samo moj poraz, nego i poraz danskih vrijednosti, rekla je bivša ministrica.

- Kažnjavaju me jer sam pokušala zaštititi djevojke. Iskreno, nešto je ovdje jako pogrešno, napisala je u poruci na društvenoj mreži.

Dodala je, međutim, da poštuje odluku suda i da okreće novu stranicu u životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!