20:26 / 28.06.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Bjelorusija obustavlja sudjelovanje u Istočnom partnerstvu EU-a

 Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko

Foto: Press Service of the President of the Republic of Belarus / Reuters

Bjelorusija je objavila u ponedjeljak da obustavlja svoje sudjelovanje u Istočnom partnerstvu EU, kojem je svrha zbližavanje Europljana i bivših sovjetskih republika, u znak prosvjeda protiv sankcija koje su joj određene. 

- Ne možemo ispuniti naše obveze prema ovom sporazumu u kontekstu sankcija i ograničenja koje je nametnula EU, navelo je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju i dodalo da je počelo "provedbu obustave".

Europljani su pojačali sankcije protiv Minska zbog represije velikih prosvjeda potaknutih reizborom predsjednika Aleksandra Lukašenka u kolovozu 2020., koje smatraju namještenima.Bjelorusko ministarstvo je također najavilo da će pozvati svog veleposlanika pri EU-u na "konzultacije i pozvati" šefa europskog izaslanstva u Bjelorusiji da se vrati u Bruxelles i prenese svojim čelnicima da su "pritisci i sankcije neprihvatljivi".

Minsk drži da će obustava Istočnog partnerstva, pokrenutog 2009. sa šest zemalja, "negativno utjecati na interakcije s Europskom unijom u borbi protiv ilegalne imigracije i organiziranog kriminala".

Isti izvor navodi da će europskim dužnosnicima, koji su sudjelovali u sastavljanju sankcija protiv Bjelorusije, također biti zabranjen ulaz na bjeloruski teritorij.

- Bjelorusija priprema i druge mjere odgovora, posebice u gospodarskom području, dodalo je ministarstvo vanjskih poslova, prema tom izvoru.

EU je pokrenuo Istočno partnerstvo s Bjelorusijom, Ukrajinom Moldavijom, Armenijom i Azerbajdžanom i predložio bliže gospodarske i političke odnose u zamjenu za reforme.

EU je uvijek tvrdio da ovom partnerstvu nije cilj proširenje njegovog utjecaja na šetetu drugih, ali Rusija se smatra ugroženom tim partnerstvom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!