16:48 / 22.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Bjeloruska oporba dobila je Nagradu Saharov 2020.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/REUTERS

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Demokratska oporba u Bjelorusiji dobitnik je Nagrade Saharov 2020. za slobodu mišljenja koju svaje godine dodjeljuje Europski parlament, objavio je u Bruxellesu predsjednik EP-a David Sassoli.
Demokratska oporba u Bjelorusiji dobitnik je Nagrade Saharov 2020. za slobodu mišljenja koju svaje godine dodjeljuje Europski parlament, objavio je u Bruxellesu predsjednik EP-a David Sassoli.

Dobitnika nagrade izabrala je Konferencija predsjednika koju čine predsjednik Parlamenta David Sassoli i predsjednici klubova zastupnika. Sassoli je čestitao predstavnicima oporbe u Bjelorusiji na njihovoj hrabrosti, upornosti i odlučnosti i istaknuo da se bore za sve ono što Nagrada Saharov predstavlja.

- Oduprli su se i još se uvijek odupiru puno snažnijem protivniku. Ali oni na svojoj strani imaju nešto što čista sila nikad ne može pokoriti, a to je istina. Stoga vam kažem, dragi dobitnici, ostanite snažni i ne odustajte u svojoj borbi. Znajte da smo uz vas, izjavio je Sassoli nakon objave dobitnika.

Demokratsku oporbu u Bjelorusiji predstavljaju Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena, te političari i osobe iz civilnog društva. Među njima je Svetlana Tihanovska, koja je bila protukandidat bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na predsjedničkim izborima 9. kolovoza. U toj skupini su i istraživačka novinarka Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015., zatim Marija Kalesnikova, glazbenica i politička aktivistica te političke aktivistice Olga Kovalkova i Veronika Cepkalo.

Tihanovska: Nagrada je poruka predsjedniku Lukašenku

Nagrada Saharov je "nagrada bjeloruskom narodu". Ja bi bila nitko da nije bjeloruskog naroda. Na isti način, da nije bilo vođe bjeloruski se stanovnici ne bi mogli ujediniti i nastaviti borbu", kazala je Tihanovska. Naglasila je da je nagrada poruka predsjedniku Aleksandru Lukašenku "da je njihova borba za ljudsko dostojanstvo i prava veoma važna susjednim državama", piše France Presse. "Borimo se i nećemo se predati", zaključila je 38-godišnja političarka koja je u egzilu u Litvi.

Svečana dodjela nagrade održat će se 16. prosinca na plenarnoj sjednici EP-a. Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu mišljenja. Nagrada je uvedena 1988. kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Nazvan je u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova, a novčana nagrada iznosi 50.000 eura.

Prošle je godine nagrada dodijeljena Ilhamu Tohtiju, ujgurskom ekonomistu koji se bori za prava ujgurske manjine u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!