Blaži pad aktivnosti u industriji eurozone u studenome

01.12.2022.

15:02

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Pad aktivnosti u industriji eurozone usporio je u studenome budući da su kompanije slabiju potražnju nadoknadile ubrzanom realizacijom starih narudžbi, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone porastao je u studenome za 0,7 bodova u odnosu na listopad, na 47,1 bod.


Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.


PMI u studenome signalizira dobrodošlo slabljenje intenziteta pada industrijske proizvodnje u eurozoni, što će podržati nadu da regija tijekom zime možda neće zabilježiti dubok pad kao što su mnogi očekivali, rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.


Domaća i inozemna potražnja ponovo je snažno pala, oslobodivši kompanijama kapacitete za realizaciju starih narudžbi, bilježi S&P Global.


- Čini se da se ne nazire kraj nevoljama koje su zadesile proizvođače, budući da se stanje u knjigama narudžbi pogoršava zabrinjavajućim tempom i da broj narudžbi pada daleko brže no što kompanije uspijevaju smanjiti proizvodnju, rekao je Williamson.


Zalihe neprodane robe ponovo su porasle, iako nešto blaže nego u listopadu, i kompanije su naglo smanjile nabavu, što je ublažilo pritisak u nabavnim lancima i zakočilo rast troškova.


U takvom su okruženju kompanije blaže podizale prodajne cijene, napominje S&P Global podsjetivši na kontinuirano snažno poskupljenje energije.


Poslovni čelnici i dalje iskazuju pesimizam u prognozama za idućih 12 mjeseci, ukazujući na prigušenu potražnju, visoku inflaciju, energetsku krizu u Europi i strah od recesije.


- Poslovanje industrije u zimskim mjesecima ovisit će, naravno, u velikoj mjeri o vremenskim prilikama. Eventualni hladni valovi vjerojatno će potaknuti zabrinutost za energetske resurse, što bi moglo zadati novi udarac proizvodnji i nabavnim lancima, tumači Williamson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!