12:24 / 02.09.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Bled: Europski ministri obrane o Afganistanu i sigurnosnim pitanjima

Mario Banožić, ministar obrane RH

Mario Banožić, ministar obrane RH

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Afganistanu talibani rade na učvršćivanju svoje vladavine, očekuje se osnivanje nove islamske vlade. Istodobno, na Bledu u Sloveniji - o Afganistanu i sigurnosnim pitanjima vezanima za krizu u toj zemlji - raspravljaju europski ministri obrane.

- Raspravljat ćemo o lekciji koja je naučena u Afganistanu, budućnosti te zemlje i tome što možemo učiniti da ondje spriječimo humanitarnu katastrofu, kao i scenarij koji smo imali 2015. Moramo razgovarati i o aktivnostima vezanim uz sprječavanje razvoja terorističkih organizacija u Afganistanu u budućnosti, rekao je Mario Banožić, ministar obrane RH.

Banožić je rekao da bi se u okvirima zajedničke sigurnosne i obrambene politike trebale primijeniti naučene lekcije iz Afganistana kako bi se izbjeglo ponavljanje istih pogrešaka.

- U suradnji s partnerima moramo se fokusirati na prevenciju humanitarne katastrofe u obliku nekontroliranih migracija i voditi računa da Afganistan ne postane utočište terorističkih organizacija, rekao je.

Što se tiče operativnog angažmana Europske unije, Banožić je rekao da neupitna potpora partnerima u Sahelu, Libiji i u najbližem susjedstvu, ali istovremeno treba jasno dati do znanja da se od partnera očekuje provedba potrebnih političkih i sigurnosnih reformi.

- Europska unija mora ojačati operativni angažman, pogotovo u najbližem susjedstvu, a upravo će aktualni rad na Strateškom kompasu doprinijeti zajedničkom razumijevanju razine ambicije i sposobnosti koje moramo razvijati. Ovakav pristup doprinijet će vjerodostojnosti Europske unije u naporima prevencija kriza i izgradnje mira i stabilnosti, rekao je Banožić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!