14:17 / 27.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Booster doza mogla bi smanjiti hospitalizacije zbog COVID-a u Europi do 800.000

"Booster doza mogla bi smanjiti hospitalizacije u Europi do 800.000"

"Booster doza mogla bi smanjiti hospitalizacije u Europi do 800.000"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Booster doza mogla bi smanjiti buduće hospitalizacije u Europi za najmanje pola milijuna, objavila je u četvrtak agencija Europske unije za javno zdravstvo, iako se omikron varijanta širi bez presedana.

"Trenutna primjena booster doze postignuta do početka siječnja mogla bi smanjiti bolnički prijem pacijenata zaraženih omikronom za 500.000 do 800.000" u Europi, objavio je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Podaci obuhvaćaju 27 država EU-a i Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Trenutno je potpuno cijepljeno 70 posto stanovnika EU-a, a pola njih primilo je booster dozu.

"Proširenje programa boostera na sve prije cijepljene osobe moglo bi smanjiti bolnički prijem za dodatnih 300.000 do 500.000 ljudi", rekao je ECDC.

Premda se broj zaraženih omikronom povećava dosad neviđenom brzinom, uz stopu zaraze trostruko većom od dosadašnjeg vrhunca zaraze, mnoge države već bi mogle biti na prekretnici.

Iako se u nekim državama članicama čini da su nedavno imale vrhunac zaraze, pandemija nije završila", podsjetila je povjerenica EU-a za zdravstvo Stella Kyriakides.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!