13:58 / 24.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Borba protiv posljedica koronakrize u središtu njemačkog predsjedanja EU-om

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Foto: - / REUTERS

Njemačka vlada usvojila je na svom sastanku program za njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije koje počinje 1. srpnja.
Njemačka vlada usvojila je na svom sastanku program za njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije koje počinje 1. srpnja, a glavna tema predsjedanja bit će svladavanje posljedica koronakrize.

Cilj našeg programa je da Europa iz krize iziđe ojačana, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon redovnog sastanka kabineta.

Maas je zemlje članice Europske unije istodobno pozvao na više solidarnosti s članicama koje su najviše pogođene krizom.

Pandemija koronavirusa je neke zemlje članice pogodila teže nego druge, no gospodarske i socijalne posljedice pogađaju sve zemlje podjednako, rekao je Maas, koji je dodao kako će svladavanje posljedica iziskivati velike napore i osjetljive odluke.

Maas je rekao kako Njemačka sebe vidi kao motor i voditelja unutar Europske unije.

Naša zadaća će biti graditi mostove i pronalaziti rješenja od kojih će na kraju koristi imati svi žitelji Europe, zaključio je Maas.

Altmeier: Središnja zadaća - implementacija paketa pomoći

Ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je da će jedna od središnjih konkretnih zadaća njemačkog predsjedanja biti implementacija EU paketa pomoći za obnovu nakon koronakrize.

Naš cilj je primjena programa pomoći i jačanje neovisnosti Europe, rekao je Altmaier osvrćući se na 750 milijardi eura težak paket.

Program njemačkog predsjedanja službeno nosi naziv Zajednički. Učinimo Europu ponovno snažnom i na 24 stranice govori o povijesnim i sudbonosnim izazovima pred kojima se EU nalazi.

Osim prevladavanja posljedica koronakrize, kao glavni prioriteti su navedene teme okončanja pregovora oko Brexita, klimatske promjene, digitalizacija te pozicioniranje EU-a između globalnih sila SAD-a i Kine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije nekoliko dana, predstavljajući program predsjedanja u Bundestagu, najavila poboljšanje gospodarskih veza s Kinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!