Borba za EU novac, potraga za konzultantima

04.09.2020.

19:04

Autor: Zvjezdana Heina/T.V./Dnevnik/HRT

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Konzultanti imaju pune ruke posla. Traže ih svi koji idu u utrku za europski novac.
Europskim se novcem u Hrvatskoj trenutačno financira gotovo 12 tisuća projekata. S 22 milijarde eura, koje su nam na raspolaganju idućih sedam godina, trebalo bi ih biti i znatno više. Samo u iduće tri godine možemo povući gotovo 9 i pol milijardi nepovratnih sredstava i povoljnih zajmova. No za to su nam potrebni razrađeni razvojni projekti, za što nemamo vremena napretek.

Nakon što su europskim novcem modernizirali strojeve, ovi stočari iz okolice Bjelovara planiraju novu investiciju - izgradnju staje, i ponovo računaju na europske fondove.

- Da nije bilo fondova nebi si nikad tako nešto priuštili. Išli smo na projekt za štalu, a sad ćemo se na drugi rok prijaviti, kaže Tijana Blažeković, OPG Tijana, Križ Gornji.

Samo Ministarstvo poljoprivrede računa na više od 4 i pol milijarde eura iz europskog proračuna. Upravo stvaraju bazu novih razvojnih projekata.

- U tri dana prikupili smo 187 projekata, 33 već ima građevinsku dozvolu, a 29 gotovu projektno tehničku dokumentaciju. Mi želimo do kraja mjeseca imati uzorak, bazu, no to nije obvezujući rok, ističe Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

I konzultanti imaju pune ruke posla. Traže ih svi koji idu u utrku za europski novac.

- Radimo za male srednje poduzetnike u agro sektoru projekte od 500 tisuća kuna do nekoliko milijuna i za velike i dodesetak milijuna kuna. Riječ je o izgradnji novih pogona za preradu mesa i voća te nabavu nove opreme za osuvremenjivanje proizvodnje, objašnjava Dalibor Georgievski, direktor Georg Consultinga.

Pandemija je Hrvatsku stajala nemalih 21 milijardu kuna. Posljedice trpe tvrtke, gradovi, općine, i svima je za oporavak nužan europski novac.

- Svi projekti će morati pratiti reforme. Vrlo važne reforme su po pitanju  administrativnog rasterećenja samih poduzetnika ali isto tako i za digitalizaciju, bolje i kvalitetnije upravljanje. Veliki strateški projekti će pronaći svoje mjesto, kaže Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Povijesni je trenutak, smatraju analitičari, da Hrvatska europskim novcem potakne ravnomjeran regionalni razvoj i ubrza projekte na lokalnoj razini.

- Treba primjeniti koncepte pametan grad - pametna općina, moramo ići prema višoj razini investicija, ne u običnu infrastrukturu, vodovod, odvodnju, to mora biti digitalizacija lokalnih zajednica i stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, ističe Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Lokalna uprava očito mora biti ažurnija u iskorištavanju europskog novca. Mnogi su do sada iskoristili samo trećinu ponuđenoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!