10:17 / 23.08.2020.

Autor: HRT/Hina

Boris Johnson kaže da neotvaranje škola nije opcija

Boris Johnson (REUTERS/Molly Darlington/)

Boris Johnson (REUTERS/Molly Darlington/)

Foto: - / REUTERS

Ranije ovaj mjesec, Johnson je rekao da je otvaranje škola u rujnu društveni, ekonomski i moralni imperativ.
Britanski premijer Boris Johnson rekao je suradnicima da "neotvaranje škola nije opcija", izvijestile su u nedjelju novine The Sunday Telegraph.

Ranije ovaj mjesec, Johnson je rekao da je otvaranje škola u rujnu društveni, ekonomski i moralni imperativ, inzistirajući da će škole moći funkcionirati sigurno unatoč pandemiji covida-19.

The Sunday Times je javlja da je Johnson naredio kampanju kojoj je cilj otvaranje škola na vrijeme.

Prije desetak dana, britanski je premijer izjavio kako je otvaranje škola imperativ nakon što je studija objavljena ovog mjeseca upozorila da Velika Britanija na zimu riskira dvostruko teži drugi val zaraze u odnosu na početni budu li škole otvorene bez poboljšanog sustava testiranja i praćenja.

Britanski premijer je tada rekao da bi škole trebale biti posljednje mjesto koje bi u buduće trebalo biti zatvoreno.

Vlada želi da se svi učenici vrate u školske klupe do rujna.

Britanski glavni medicinski savjetnik Chris Whitty rekao je da će djeci više štetiti da se ne vrate u škole, nego što bi im štete nanio koronavirus.

- Šanse da dijete umre od koronavirusa su nevjerojatno male, kazao je, dodajući da će s druge strane propuštanje škole "nanijeti djeci dugoročnu štetu".

Milijuni djece u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj trebaju se vratiti u škole sljedećih tjedana. Škole su se već otvorile u Škotskoj.

- Postoje jasni dokazi i u Velikoj Britaniji i širom svijeta da djeca rijetko dobiju ozbiljni oblik bolesti i završavaju u bolnici, ako i razviju simptome, naglasio je Whitty.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!