13:15 / 09.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Boris Johnson na "posljednjoj večeri" u Bruxellesu?

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

EU želi spriječiti da Britanija zaobilazi EU standarde u pitanjima kao što su prava radnika i zaštita okoliša. Sporno pitanje je i ribarstvo.
Britanski premijer Boris Johnson sastat će se na večeri u Bruxellesu sa predsjednicom EK Ursulom von der Leyen. Johnson treba iznijeti konačne planove za trgovinski sporazum prije nego što Britanija napusti jedinstveno tržište EU-a 1. siječnja 2021.  Kažu da su ključna pitanja osiguranje pravednih uvjeta na tržištu, ribarstvo i način rješavanja budućih sporova, ali čini se da nijedna strana nije spremna učiniti ustupke.

Glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier izjavio je kako su pozicije za pregovaranje još uvijek jako udaljene. Britanski premijer Boris Johnson kazao je kako je nemoguće popustiti europskim zahtjevima. Briselski kuloari večerašnji sastanak Johnsona i Von der Leyen već nazivaju 'Posljednjom večerom - najvažnijim obrokom za budućnost europsko-britanskih odnosa', javila je iz Bruxellesa za Dnevnik HTV-a Jasna Paro.Na stolu su svi detalji. Svi se tiču tri područja: ribarenja u britanskim teritorijalnim vodama, usklađenost tržištnih pravila i standarda kako bi se izbjegla nelojalna konkurencija te tko će biti nadležan za buduće sporove između dva trgovinska bloka.  Ako bi jedna strana popustila, pregovori bi se mogli nastaviti u petak. Večeras ne treba očekivati sporazum, dodaje Paro.

Diplomatski izvori: Moguć dogovor oko nastavka pregovora

Ursula von der Leyen
i Boris Johnson vjerojatno će se na večeri u Bruxellesu suglasiti da je potrebno nastaviti pregovore i da je dogovor još uvijek moguć, kazao je za Reuters europski diplomat. Dodao je da EU i Europski parlament mogu brzo ratificirati sporazum ako ga pregovarači dogovore do kraja vikenda. U suprotnom, EU će ubrzati pripremu planova za slučaj razlaza bez dogovora krajem godine kada istječe prijelazno razdoblje.

Trgovina između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a odvijala bi se u tom slučaju po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Johnson je u srijedu u donjem domu britanskog parlamenta izrazio uvjerenost da je još uvijek moguće postići dobar dogovor. Upozorio je, međutim, da su zahtjevi na kojima EU "trenutačno inzistira" neprihvatljivi te poručio da će zemlja prosperirati i bez trgovinskog sporazuma s Unijom.

Merkel: Postoje izgledi da se sklopi trgovinski sporazum

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da još uvijek postoje izgledi da se sklopi trgovinski sporazum s Londonom. Integritet europskog tržišta mora biti sačuvan. Pitanje pravednog tržišnog natjecanja ključno je pitanje koje još treba riješiti, kazala je Merkel u Bundestagu. Dodala je da je EU spremna i na razlaz bez sporazuma postavi li britanska strana uvjete koje se ne može prihvatiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!