19:22 / 18.03.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Borisov uhićen u sklopu istrage o ucjeni

Bojko Borisov

Bojko Borisov

Foto: ' / Shutterstock

Policija u Bugarskoj uhitila je bivšeg premijera Bojka Borisova u sklopu istrage o navodnoj ucjeni od 2014. do 2019. godine, objavilo je u petak državno odvjetništvo.

Borisov (62), bivši premijer i čelnik oporbene stranke desnog centra GERB, uhićen je u četvrtak navečer u sklopu policijske operacije povezane s istragama Ureda europskog javnog tužitelja, priopćilo je bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Njegova deset godina duga vladavina završila je u proljeće kada je izgubio na izborima zbog sveopćeg nezadovoljstva birača visokim stupnjem korupcije u najsiromašnijoj članici Europske unije no ostao je predsjednik GERB-a, sada najveće oporbene stranke.

Nova koalicija centra obećala je nultu stopu tolerancije na korupciju u zemlji koja je prema podacima Transparency International najkorumpiranija članica Europske unije.

Bivši ministar financija Vladislav Goranov, bivša predsjednica parlamentarnog povjerenstva za proračun Menda Stojanova i Borisovljeva savjetnica za medije Sevdalina Arnaudova također su uhićeni, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak. Izvijestilo je da se radi o velikoj operaciji u vezi 120 slučajeva Ureda europskog tužitelja (EPPO) koje istražuje veliku pronevjeru novca iz europskih fondova u Bugarskoj.

Državno odvjetništvo objavilo je u petak da je prema policijskoj istrazi riječ o navodnoj ucjeni i to nije u mandatu EPPO-a.

Ured državnog odvjetništva u Sofiji treba kasnije u petak odlučiti o produljenju pritvora za Borisova na 72 sata, ili o puštanju na slobodu.

Stranka GERB naziva uhićenje političkom "represijom" i poziva na prijevremene izbore.

Premijer Kiril Petkov pozdravio je istragu koja pokazuje da nitko nije iznad zakona.

- Bugarska se može promijeniti jedino bez straha od 'nedodirljivih', rekao je Petkov upotrijebivši izraz kojim u Bugarskoj nazivaju visoko pozicionirane dužnosnike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!