Borrell: EU će teško vjerovati Kini ako ne bude težila miru u Ukrajini

14.04.2023.

08:42

Autor: V.K./HRT/Hina

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Olivier Matthys / Pool via REUTERS

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je da će Europa teško povjerovati Kini ako ne pokuša pronaći političko rješenje ukrajinske krize.

To je dio govora koji je Borrell trebao održati u think tanku u Pekingu u petak, ali je morao otkazati putovanje u Kinu jer se zarazio koronavirusom. Pripremljeno obraćanje objavljeno je na mrežnoj stranici EU-a.

- Europskoj uniji bit će iznimno teško, ako ne i nemoguće, održati odnos povjerenja s Kinom, što bih volio vidjeti, ako Kina ne doprinese traženju političkog rješenja temeljenog na povlačenju Rusije iz ukrajinskog teritorija, upozorio je Borrell.

- Neutralnost pred kršenjem međunarodnog prava nije vjerodostojna, rekao je Borrell. Pozvao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga da razgovara s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da Kina osigura više humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., Xi se dvaput susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali još nije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom.

Kina je rekla da se protivi napadima na civile i na nuklearna postrojenja u dokumentu o Ukrajini u veljači, ali se suzdržala od otvorenog kritiziranja Rusije zbog djelovanja u toj zemlji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!