11:35 / 13.05.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Borrell: EU će Ukrajini dati još 500 milijuna eura vojne pomoći

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell

Foto: Yves Herman / Reuters

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da će blok Ukrajini dati dodatnih 500 milijuna eura vojne potpore i da je uvjeren da bi se sljedećih dana mogao postići dogovor o embargu na rusku naftu.

Obraćajući se novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7 u sjevernoj Njemačkoj, Borrell je rekao da će vojna potpora biti za teško oružje kao što su tenkovi i topništvo, te da će se pomoć bloka povećati na oko 2 milijarde eura.

- Novi poticaj za vojnu potporu. (Bit će) veći pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama i nastavkom međunarodne izolacije Rusije i suzbijanjem dezinformacija, rekao je.

Borrell je rekao da je također optimističan da bi se sljedećih dana mogao dogovoriti i embargo EU-a na rusku naftu.

- Siguran sam da ćemo imati sporazum. Trebamo ga i imat ćemo ga. Moramo se riješiti ovisnosti o nafti iz Rusije, rekao je.

- Ako ne bude dogovora na razini veleposlanika, onda u ponedjeljak ministri, kada se okupe, moraju dati politički poticaj, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!