15:17 / 23.08.2020.

Autor: B.A./Hina

Borrell: EU ne želi da Bjelorusija postane "druga Ukrajina"

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: - / REUTERS

Šef diplomacije EU-a ocijenio je kako je neophodno nastaviti razgovarati s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.
Šef diplomacije EU-a Josep Borrell u nedjelju je u intervjuu za španjolski El Pais upozorio na to da bi Bjelorusija mogla postati "druga Ukrajina", ocijenivši kako je neophodno nastaviti razgovarati s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

EU nije priznala rezultate predsjedničkih izbora održanih u Bjelorusiji 9. kolovoza, nakon kojih su diljem zemlje uslijedili žestoki prosvjedi protiv spornoga Lukašenkova reizbora, koji se, zahvaljujući potpori Moskve na vlasti održao već 26 godina.

Europska unija "ne kani Bjelorusiju pretvoriti u drugu Ukrajinu", rekao je Borrell, podsjetivši na spor s Rusijom nakon aneksije Krima 2014. godine.

- Napetosti između Europe i Rusije okončane su nasiljem, pucnjavom i raspadom ukrajinskog teritorija. Danas problem Bjelorusije ne predstavlja izbor između Rusije i Europe, već postizanje slobode i demokracije, rekao je Borrell, istaknuvši potrebu nastavka dijaloga s predsjednikom Lukašenkom.

Njegovu je situaciju usporedio s onom u kojoj se našao njegov venezuelski kolega Nicolas Maduro, također suočen s masovnim prosvjedima.

- Maduro i Lukašenko u potpuno su istoj situaciji. Ne priznajemo da su legitimno izabrani na vlast. No sviđalo se nama to ili ne, obojica kontroliraju vladu i jednostavno i dalje moramo nastaviti raditi s njima, premda ne priznajemo njihov demokratski legitimitet, pojasnio je Borrell.

Bjeloruska oporba u nedjelju je pozvala na još jedne velike prosvjede, nastojeći izvršiti pritisak na aktualnog predsjednika, koji i danas u pripremi drži vojsku.

Nakon predsjedničkih izbora policija je spriječila nekoliko prosvjeda, pri čemu su smrtno stradale najmanje tri osobe, deseci prosvjednika su ozlijeđeni, a više od 6700 osoba završilo je u zatvorima. Mnogi su rekli da ih ondje muče i tuku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!