Borrell: EU osuđuje "sramotna suđenja" bjeloruskim aktivistima

03.03.2023.

17:58

Autor: M.M./HRT/Hina

Šef europske diplomacije Josep Borrell

Šef europske diplomacije Josep Borrell

Foto: Mike Segar / Reuters

Šef europske diplomacije Josep Borrell priopćio je u petak da su Aleš Bjaljatski i drugi bjeloruski aktivisti osuđeni na zatvorsku kaznu na temelju "lažnih i politički motiviranih optužbi".

- Europska unija najsnažnije osuđuje njihova sramotna suđenja koja su samo još jedan primjer kako Lukašenkov režim nastoji ušutkati one koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode bjeloruskog naroda, rekao je Borrell.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar "Lukašenko neće uspjeti. Njihov poziv za slobodom je glasan, čak i iza rešetaka", dodao je.

EU poziva na oslobađanje više od 1450 političkih zatvorenika i "spreman je reagirati na represiju i kršenje ljudskih prava", dodaje se u Borrellovom priopćenju.

- EU će nastaviti podržavati sve koji hrabro streme prema suverenoj, slobodnoj, demokratskoj, sigurnoj i prosperitetnoj Bjelorusiji, naglasio je šef europske diplomacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!