18:07 / 28.04.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Borrell: EU se mora pripremiti na teške odnose s Rusijom

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell

Foto: Francisco Seco / REUTERS

Čini se da je Rusija odlučila namjerno jačati napetosti sa Zapadom i stoga se EU mora pripremiti na teške odnose s tom zemljom, izjavio je  visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.


- Mislim da se moramo pripripremiti na dugo i teško razdoblje u našim odnosima s Rusijom, rekao je Borrell u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

- Naši odnosi s Rusijom nastavljaju se pogoršavati i sada su na najnižoj razini. Nažalost, ne možemo isključiti da se ta negativna tendencija neće nastaviti i dosegnuti još opasniju razinu, dodao je.

Borrell je izrazio zabrinutost zbog raspoređivanja ruskih snaga na granici s Ukrajinom, zbog sudbine oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog i diplomatske krize s Češkom. 

- Rusija trenutačno ne pokazuje ni najmanju volju za okončanje sukoba s Ukrajinom i prihvaćenje njezina teritorijalnog integriteta, rekao je Borrell pozivajući Moskvu da prestane s provokacijama.

Istaknuo je da EU ne želi poticati eskalaciju napetosti te ustvrdio da neće prihvatiti taktiku zastrašivanja koju primjenjuje Rusija.

Borrell: Bez Kine se ne mogu riješiti globalni izazovi

Šef europske diplomacije istaknuo je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kako se globalni izazovi ne mogu riješiti bez sudjelovanja Kine, ali da Unija mora ustrajati na svojim vrijednostima.

- Bez Kine se ne mogu učinkovito riješiti globalni problemi od borbe protiv klimatskih promjena i pandemije do puča u Mjanmaru, iranskog nuklearnog sporazuma ili globalne ravnoteže snaga, ustvrdio je Borrell.

Krajem ožujka je Europska unija uvela sankcije protiv četiri kineska dužnosnika i jedne državne kompanije zbog uključenosti u kršenja ljudskih prava Ujgura, muslimanske manjine u najzapadnijoj kineskoj pokrajini Xinjiang. Unija nije uvodila sankcije Kini od masakra na Trgu Tiananmen 1989.

Peking je ubrzo odgovorio uvođenjem sankcija protiv pet europarlamentaraca, tri zastupnika u nacionalnim parlamentima, dva znanstvenika te protiv četiri europska entiteta. Njih je Peking optužio za maliciozno širenje laži i dezinformacija o Kini.

Sankcije su uvedene protiv Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU-a, Pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta, njemačkog Instituta Mercator za kineske studije te protiv danske zaklade Savez demokracija.

- Za Kineze je teško shvatiti što znači slobodno izražavanja parlamentaraca, ocijenio je Borrell.

Zastupnici su, neovisno o pripadnosti stranačkim klubovima, oštro osudili kineske protusankcije.

- EU ne može prihvatiti kršenja ljudskih prava i neće ustuknuti pred neosnovanim sankcijama komunističkog režima, kazao je u ime Europske pučke stranke (EPP) Antonio López-Istúriz White.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!