Borrell optimističan glede sporazuma o embargu na rusku naftu

09:36 / 30.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Yves Herman/File Photo / REUTERS

Članice Europske unije trebale bi tijekom razgovora između dužnosnika postići sporazum o novom paketu sankcija protiv Rusije, uključujući i ograničenja na uvoz ruske nafte, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u ponedjeljak.

- Trebamo jednoglasno odlučiti. Bilo je teških pregovora jučer poslijepodne kao i ovog jutra. Mislim da ćemo ovog poslijepodneva moći ponuditi sporazum čelnicima država članica, rekao je Visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrell za radijsku mrežu France Info.

Vlade zemalja članica EU-a nisu uspjele u nedjelju postići sporazum o embargu na rusku naftu, koji nastoje postići do početka samita EU-a u ponedjeljak poslijepodne.

Na pitanje bi li plan da se zabrani uvoz ruske nafte mogao propasti zbog protivljenja Mađarske i drugih istočnoeuropskih zemalja, Borrell je odgovorio: "Ne, ne mislim tako ... na kraju će biti sporazuma".

Prijedlog, o kojem su države članice raspravljale u nedjelju navečer, do kraja bi godine zabranio rusku naftu koja se u EU uvozi morem, što se ne bi odnosilo na naftu, koja naftovodom Družba opskrbljuje Mađarsku, Slovačku i Češku.

- Uzeli smo u obzir pojedine okolnosti svih (članica Unije), rekao je Borrell, dodavši da će rješenje na razini EU-a dati trima zemljama, na koje otpada od sedam do osam posto ruske nafte, "više vremena da se prilagode".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!