17:12 / 14.12.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Borrell: Ruski napad na Ukrajinu neće proći bez posljedica

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell

Foto: Frederick Florin / REUTERS

Bilo kakva agresija protiv Ukrajine neće proći bez političkih posljedica i visokih ekonomskih troškova za Rusiju, rekao je u utorak u Europskom parlamentu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, ali i dodao da će EU prije svega nastojati spriječiti eskalaciju napetosti između dviju zemalja.

- Bilo kakva agresija protiv Ukrajine neće proći bez političkih posljedica i visokih ekonomskih troškova za Rusiju, rekao je Borrell eurozastupnicima.

Ukrajina, Europska unija i Sjedinjene Države već tjednima optužuju Rusiju da planira napad na Ukrajinu.

- Rusija od studenog na neobičan način gomila vojnike i oružje uz granicu s Ukrajinom. Ukrajina je naš strateški partner i naravno da nas zabrinjava gomilanje ruskih snaga, rekao je Borrell i ponovio "nepokolebljivu podršku" Unije suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine.

Iako Rusija gomila snage na svom teritoriju i time ne krši međunarodno pravo, Borrell smatra da je s obzirom na ranija događanja "zabrinutost Ukrajinaca sasvim opravdana".

Najavio je novi financijski instrument kojim će se pružiti sanitetska i logistička potpora Ukrajini za "jačanje njezine otpornosti" koja ne uključuje i oružje.

Prema NATO-u, Rusija je rasporedila između 75.000 i 100.000 vojnika, a Zapad strahuje da će se ponoviti 2014. godina kada je Rusija anektirala poluotok Krim. Proruski separatisti iste su godine zauzeli dio istočne Ukrajine, regije Donjeck i Lugansk. U sukobima koji traju već sedam godina poginulo je više od 13.000 ljudi.

Borrell je pozvao Rusiju da se vrati za pregovarački stol uz posredništvo Francuske i Njemačke. Istaknuo je da EU "ne želi doprinijeti nikakvoj eskalaciji" i za kraj dodao da treba "očekivati najbolje, a pripremiti se za najgore".

Kremlj poriče da priprema invaziju na Ukrajinu i tvrdi da je gomilanje ruskih vojnika uz granicu s tom zemljom isključivo obrambene naravi te traži sigurnosna jamstva za vlastitu sigurnost.

Rusija je pozvala NATO da ne raspoređuje oružje u zemljama koje graniče s Rusijom i protivi se eventualnom članstvu Ukrajine i Gruzije u tom savezu.

Ta zemlja prijeti i da će rasporediti nuklearne rakete u Europi kao odgovor na slične planove NATO-a, koje Sjevernoatlantski savez odbacuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!