Borrell: Ne postoji izravna prijetnja Bosni i Hercegovini

16.03.2022.

14:26

Autor: Hina/HRT

Visoki predstavnik Eurpske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell

Visoki predstavnik Eurpske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell

Foto: POOL / REUTERS

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u Sarajevu je rekao da će Unija nastaviti podupirati održavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te istaknuo kako je to postalo posebno važno nakon ruske agresije na Ukrajinu. HRT-ov dopisnik iz Sarajeva Ilko Barbarić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a da su snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini prije nekoliko dana ojačane s dodatnih 500 vojnika.

Dodao je kako je Borrell danas prvo posjetio bazu EUFOR-a u Sarajevu. Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost naglasio je kako ne postoji izravna prijetnja Bosni i Hercegovini, ali Europska unija ovim potezom, pojačavanja snaga EUFOR-a želi biti spremna na svaki izazov.

Ponekad treba pokazati snagu neprijatelju i treba sačuvati sigurnost i mir. Može li Bosna i Hercegovina dobiti kandidacijski status za ulazak u Europsku uniju?

Borrell je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora ispuniti uvjete da bi dobila taj status.

Dragan Čović danas je rekao da je najvažnija reforma - izmjena izbornog zakona. 

- Jučer smo u Bruxellesu čuli veoma otvorenu raspravu i različita stajališta. Mislim da sve vodi prema pronalaženju rješenja u interesu građana Bosne i Hercegovine kako bi se očuvalo jedinstvo zemlje s dva entiteta i tri konstitutivna naroda i kako bi svi imali priliku sudjelovati u političkom životu, poručio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

- Moja odluka da se aktiviraju pričuvne snage proistekla je iz obveze da budemo spremni odgovoriti na sve izazove koji se mogu pojaviti i utjecati na sigurnosno stanje u Bosni i Hercegovini, rekao je zapovjednik EUFOR-a u BiH general Anton Wessely. 

Borrell je doputovao u Sarajevo na kraju svoje regionalne mini-turneje a u bazi vojnih snaga EU kod glavnog grada BiH sudjelovao je u ceremoniji kojom je označen dovršetak procesa jačanja vojnog kontingenta EUFOR-a.


- Nekad je potrebno pokazati snagu kako bi se osigurao mir, kazao je Borrell u govoru koji je tom prigodom održao.


Jače snage EUFOR-a u BiH


Snage EUFOR-a u BiH ojačane su s dodatnih 500 vojnika pa ih je sada na terenu ukupno 1100, sa zadaćom da pojačano nadziru stanje na terenu i odmah reagiraju u slučaju sigurnosnih ugroza.


Borrell je tijekom izjave novinarima kazao kako je pojačanje upućeno kao mjera opreza iako trenutačno ne postoji izravna prijetnja sigurnosti i miru u BiH. Pojasnio je kako Unija želi osigurati mogućnost reagiranja u slučaju izbijanja bilo kakve krizne situacije.


- Odlučnost i predanost očuvanju mira, kako je istaknuo, danas su nužniji nego ikada u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu koja predstavlja sigurnosnu prijetnju bez presedana kojom je rat vraćen na europsko tlo. U takvim okolnostima kada milijuni izbjeglica lutaju europskim kontinentom i dok se ukrajinske gradove razara a civile ubija svi moraju biti svjesni ogromnih posljedica i to će, kako je kazao, potaknuti EU na veća ulaganja u obranu ali i na osiguranje energetske neovisnosti i sigurnosti. Sve što se zbiva u Ukrajini, kako je istaknuo Borrell, može imati odraza i na stanje na zapadnom Balkanu.


- Želim poslati jasnu poruku onima koji misle pokušati destabilizirati Europu i zapadni Balkan: Operacija 'Althea' je tu kako bi to spriječila", kazao je Borrell. Dodao je da će EU svakako zadržati tu misiju koliko god to bude potrebno s jasnim izvršnim mandatom očuvanja mira.


Borrell: Radite zajeno, ne proizvodite sukobe


Pozvao je sve u BiH da rade zajedno umjesto da proizvode nove sukobe i blokiraju rad tijela vlasti jer je to preduvjet za provedbu reformi na temelju kojih ta zemlja može dobiti status kandidata za članstvo u EU, uključujući tu promjene izbornog zakona.


BiH je zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa podnijela 2016. godine a Europska je komisija još u svibnju 2019. godine definirala 14 prioritetnih reformi koje je potrebno provesti kako bi to odobrila no vladajuće stranke od tada gotovo ništa nisu uradile kako bi se taj cilj dosegnuo.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!