13:21 / 04.05.2020.

Autor: I.Z./HRT

Borzan: Cjepivo za covid-19 svima, a ne samo bogatima

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Borzan upozorava da će cjepivo, "kada se pronađe, biti najtraženije dobro na tržištu, jer će osim od korona virusa štititi i od pada BDP-a".
Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (SDP) poslala je zastupničko pitanje Europskoj komisiji o potrebi stvaranja europskog plana distribucije i nabave cjepiva za koronavirus, jer smatra da to cjepivo, kada ga bude, "mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima".

U priopćenju za javnost iz svoga osječkog ureda Borzan ističe kako je utrka za pronalazak učinkovitog cjepiva za korona virus "možda i najveći globalni projekt u ovom stoljeću" te da je i EU, kroz programe poput Inicijative za inovativne lijekove i Horizon 2020, u tu svrhu osigurala izdašna sredstva iz zajedničke blagajne.

Upozorava da će cjepivo, "kada se pronađe, biti najtraženije dobro na tržištu, jer će osim od korona virusa štititi i od pada BDP-a, nezaposlenosti i urušavanja društvenog poretka".

- Zato se ne bi smjelo tretirati kao obično tržišno dobro, jer će u tom slučaju u globalnom aukcijskom nadmetanju najgore proći mali i siromašni. Kad ga bude, cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima, smatra Biljana Borzan.

- S obzirom da se novcem europskih poreznih obveznika financira istraživanje, Borzan napominje kako EU i države članice "moraju osmisliti plan nabave i distribucije koji će se temeljiti na solidarnosti", jer drži da bi, "ukoliko se ponove kaos i sebičnost, posljedice mogle biti pogubne".

Navodi kako je pozvala EU i države članice da organiziraju zajedničku javnu nabavu "jer će u bloku moći bolje pregovarati s farmaceutima", a potrebno je "osmisliti i plan kako bi se prvo zaštitili oni na prvoj liniji borbe protiv zaraze te najugroženiji".

Borzan ističe kako je poslala dopis i Europskom vijeću kojim, u ovim izazovnim trenutcima, predsjeda upravo Hrvatska.

- Pozivam hrvatsku Vladu da iskoristiti mehanizme koju su joj na raspolaganju kako bi postavila temelje europske suradnje oko nabave i distribucije cjepiva. Kao mala zemlja takvu priliku više nećemo imati i bila bi tragedija da je ne iskoristimo, zaključila je Borzan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!