10:50 / 07.10.2019.

Autor: HRT

Borzan: EU će zakonom zabraniti ugrađene kvarove

Foto: Corrie Miracle / Pixabay

Foto: Corrie Miracle / Pixabay

Foto: - / -

Biljana Borzan, potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu za ekonomiju, javila se Skype-om u Studio 4.
Povodom presude u Italiji kojom se kažnjavaju Apple i Samsung za namjerno kvarenje svojih uređaja kako bi korisnici bili primorani kupiti noviji model, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan poslala je apel Europskoj komisiji za hitnu zabranu programiranog kvarenja na razini EU. O tome smo u Studiju 4 razgovarali sa zastupnicom Biljanom Borzan. - Kad usporedimo uređaje koji su rađeni 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, neki od njih sigurno rade i danas. Dok novi uređaji, danas kad je tehnologija znatno uznapredovala uređaji ne traju duže od nekoliko godina koliko imaju jamstvo. To je kod mnogih naših sugrađana stvorilo sumnju da je ugrađen neki programator koji potiče kvarenje. Je li tomu tako - trenutno je u fazi ispitivanja. EK radi na atome. I ubuduće će mijenjati zakone ukoliko se to pokaže točnim.
Kupovanje novih aparata košta. Isto tako je neodgovorno prema okolišu.
Mi smo stalno primorani bacati i kupovati novo. Ljudi emotivno reagiraju na ovu temu, istaknula je.

Rekla je da je konstantna kupovina novih uređaja veliki ekološki problem, ali i ekonomski.

- Kada bi se uređali popravljali i prenamijenjivali to bi otvorilo 10.000 novih radnih mjesta, naglasila je.

- Na nama je da se istraži cijela ova situacija i da se promjene zakoni ukoliko se pokaže da je to točno, ustvrdila je.

- Posljedica toga je da više nema majstora i da se servisi zatvaraju, naglasila je.

- Ne mora se čekati Uniju. U Francuskoj je zabranjeno programirano kvarenje uređaja. To je dobar primjer za sve zemlje članice. Znači, naša Vlada može zakonom regulirati da se to ne smije. Odnosno da se uređaji koji se kod nas plasiraju ne smiju biti takvi. Ako Vlada to iz nekog razloga nije voljna napraviti, onda do izražaja dolazi europski nivo, ističe.

- Ono što jest promijenjeno je da se pet najčešće korištenih uređaja u kućanstvu; hladnjaci, perilica posuđa, rublja, televizori, rasvjetni uređaji - moraju proizvoditi tako da rezervni dijelovi moraju biti na tržištu 7 - 10 godina minimalno, moraju biti ekološki prihvatljiviji - trošiti manje struje. To je zakon koji je već stupio na snagu, rekla je Borzan.

Navela je još da je Hrvatska na dnu ljestvice poznavanja prava potrošača.

- Moj ured radi kao mali potrošački centar. Sigurno ne ide u prilog i to što je Vlada ukinula financijsku potporu potrošačkim udrugama koje su odrađivale lavovski posao, godišnje oko 60.000 upita, istaknula je.

- Italija je kazanila Samsung, a Švedska daje olakšice kad se aparati nose na popravak, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!