12:49 / 19.12.2019.

Autor: I.D./HINA

Borzan: Hrvatska ne kažnjava dovoljno strogo prijevare s hranom

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nova europska regulativa predviđa uspostavu jedinstvenog sustava kontrole sigurnosti hrane te strože veterinarske i fitosanitarne standarde u prodaji i proizvodnji hrane.
Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan rekla je u četvrtak kako Hrvatska nije poštovala rok za primjenu europske regulative kojom se strože kažnjavaju kriminal i prijevare s hranom, iako je imala rok od dvije godine za usklađivanje propisa, priopćeno je iz njezina ureda.

Nova europska regulativa o službenim kontrolama predviđa uspostavu jedinstvenog sustava kontrole sigurnosti hrane te strože veterinarske i fitosanitarne standarde u prodaji i proizvodnji hrane.

- Hrvatska nije usvojila zakone potrebne za primjenu te regulative do 14. prosinca, stoji u priopćenju ureda zastupnice Biljane Borzan.

- Donijeli smo nova pravila kako bi se na najmanju moguću razinu smanjio broj trovanja hranom i slične ugroze te kako bi se kriminal u tom sektoru strože kažnjavao. No čini se da to kod nas nije problem jer hrvatski propisi još nisu usklađeni s regulativom, nije donesen novi zakon, rekla je Borzan, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i zamjenska članica u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Borzan je poručila kako "nije dobro što ćemo predsjedanje s EU započeti na ovaj način" te da je vlada imala dvije godine da uskladi hrvatske propise.

Kazne su novom europskom regulativom povećane, a države članice moraju kazniti tvrtku odgovornu za prijevaru s hranom najmanje u visini nelegalno stečenog profita ili postotkom ukupne zarade.

- Kazne moraju biti odvraćajuće da se izbjegnu situacije u kojima je maksimalna zakonska kazna za prevare s hranom manja od zarade ostvarene prevarom. Bilo je slučajeva u kojima se pokvarenim trgovcima isplatilo varati potrošače jer je nelegalna zarada bila višestruko veća od kazni. S obzirom na ležeran stav vlade, čini se da u Hrvatskoj nema kriminala i prijevara s hranom, rekla je Borzan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!