Borzan: Hrvatska vlada lobira protiv manje upotrebe kemijskih pesticida

13:30 / 08.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Biljana Borzan

Biljana Borzan

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira da EU odustane od smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, priopćio je u srijedu ured SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan.

- Vlada Republike Hrvatske, odnosno ministarstvo poljoprivrede, izravno lobira u Bruxellesu da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane. Razvodno je to iz dopisa poslanog 16. ožujka 2022. u Europsko vijeće koji, između ostalih, potpisuje i hrvatska vlada, navodi se u priopćenju.

Borzan tvrdi da je, kao izvjestiteljica socijaldemokrata za strategiju "Od polja do stola", dobila u posjed dopis hrvatske vlade.

Šokirana sam i ljuta, u čije ime vlada lobira protiv smanjenja pesticida? U ime građana Hrvatske, koji su valjda zadovoljni što izumiru pčele i što su tragovi pesticida sveprisutni na hrani? Pozivam ministricu neka se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom", kazala je Borzan, stoji u priopćenju.

Spomenuti je dopis uz Hrvatsku potpisalo još 11 zemalja, a njime se izražava neslaganje s ciljem strategije "Od polja do stola" po kojemu bi se prepolovila upotreba kemijskih pesticida do 2030.

Potpisnici dopisa, navodi ured SDP-ove europarlamentarke, smatraju kako za takvu strategiju ne postoje znanstvene osnove i da su ciljevi nedostižni.

- Ispada da ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira protiv ekoloških ciljeva, a u isto vrijeme u Hrvatskoj otežava život proizvođačima eko-hrane smanjenjem potpora i apsurdnim propisima. Kada smo se mi kao država odredili u tom smjeru? Kada je Sabor o tome raspravljao, jesu li građani za to glasali?, kazala je Borzan, dodavši da je provela ispitivanje javnog mnijenja po kojemu 91 posto ispitanika podržava smanjenje upotrebe pesticida.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!