17:59 / 10.10.2019.

Autor: P.F./Hina

Borzan: SDP se još nije odredio o glasovanju za Europsku komisiju

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glasanje o sastavu nove Komisije je predviđeno krajem mjeseca te ima vremena, dodaje Borzan ali napominje da je situacija komplicirana.
SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu za sada iz stranke nisu dobili naputak da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice, glasuju protiv cijelog saziva Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta u listopadu, rekla je za Hinu SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan no dodala je da "ne može prejudicirati" konačan stav SDP-a.

Biljana Borzan je za Hinu izjavila kako glede glasovanja protiv sastava nove Europske komisije Ursule von der Leyen iz stranke nije bilo nikakvog naputka te da vjeruje da će o tome još biti razgovora.

Po pisanju Večernjeg lista u četvrtak, SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu pod pritiskom su vrha stranke i svojih zastupnika iz Sabora koji od njih traže da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice (HDZ), hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, glasuju protiv cijelog saziva Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta 23. listopada.

Glasovanjem protiv cijele Komisije SDP-ovi europarlamentarci glasovali bi i protiv deset svojih kolega.

Glasanje o sastavu nove Komisije je predviđeno krajem mjeseca te ima vremena, dodaje Borzan ali napominje da je situacija komplicirana jer "imamo kandidatkinju na koju je bilo puno primjedbi u hrvatskoj javnosti i u našoj političkoj grupaciji u Europskom parlamentu".

Šuica je, međutim, nastavlja Borzan, prošla saslušanje.

- Mi ne možemo glasati pojedinačno za osobe nego moramo glasati u paketu u kojem je deset socijalista, dakle kao nikada ranije, vrlo kvalitetnih kandidata, tako da će odluka biti vrlo teška, rekla je.

- Ne mogu još ništa prejudicirati, kaže hrvatska europarlamentarka koja je u novom sazivu EP-a postala potpredsjednica europskih socijalista zadužena za ekonomiju. 

Borzan dodaje i kako bi odbacivanje francuske kandidatkinje u Europskom parlamentu za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, bliske suradnice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, moglo potpuno zakomplicirati i odgoditi izbor nove komisije te da je sada "sve neizvjesno".  

U SDP-ovoj delegaciji u EP-u, doznaje dnevnik, prevladava stav da je kontraproduktivno zbog Šuice glasovati protiv cijele Komisije jer bi takvo svrstavanje moglo umanjiti značaj SDP-ovaca u njihovom zastupničkom klubu u EP-u i za posljedicu moglo imati i marginalniju ulogu SDP-ovaca pri raspodjeli izvjestiteljskih dužnosti za važne teme i zakonske prijedloge.

No u vrhu stranke na Iblerovu trgu i u Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru prevladava stav da treba biti protiv cijele Komisije jer SDP u unutarnjopolitičkoj borbi želi izbjeći pitanja kako to da je podržao Šuicu, piše Večernji list.

Od troje SDP-ovih europarlamentaraca, Biljana Borzan i Fred Matić su i članovi Predsjedništva SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!