16:40 / 04.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Bošnjaković: Nije dobro referendumom zadirati u prava nacionalnih manjina

-

-

Foto: - / -

Budu li postojale određene dvojbe, koje su u javnosti već iznijete, to pitanje će vjerojatno biti upućeno Ustavnom sudu da kaže je li u skladu s Ustavom, rekao je ministar Bošnjaković.
Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako misli da nije dobro referendumom zadirati u prava nacionalnih manjina.

Mislim da nije dobro zadirati u prava nacionalnih manjina, koja smo mi ustavnim zakonom definirali na dobar način, na način koji je prepoznat u Europskoj uniji, i sada to pitanje dovoditi u nekakvu drugu razinu ili nuditi drugo rješenje referendumom, mislim da nije dobro, rekao je novinarima Bošnjaković, koji u Luxembourgu sudjeluje na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" tvrdi da je prikupila dovoljan potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Prvo referendumsko pitanje odnosilo bi se na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje bi glasilo: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?

Sada je u tijeku prebrojavanje potpisa. Bošnjaković je rekao da će budu li postojale određene dvojbe, koje su u javnosti već iznijete, to pitanje vjerojatno biti upućeno Ustavnom sudu da kaže je li to pitanje u redu, je li u skladu s Ustavom.

Ministri pravosuđa zemalja članica EU-a, koji su se okupili na redovitom sastanku u Luxembourgu, između ostaloga razgovaraju i o rizicima mogućih manipulacija izbornim procesima u Europi slijedom skandala u slučaju Cambridge Analytica. Izbio je veliki skandal kada se otkrilo da su Facebookovi podaci oko 87 milijuna ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke tvrtke Cambridge Analytice koja ih je iskoristila u političkim kampanjama. Postoji rizik za slobodu izbornog procesa i danas ćemo imati prvu raspravu o tome, rekla je povjerenica za  pravosuđe Vera Jourova.

Ministar Bošnjaković je rekao da za sada nema konkretnih prijedloga u tom smislu i da je to najavljeno za jedan od sljedećih sastanaka ministara pravosuđa zemalja članica EU-a.

Ministri su također razgovarali i o prijedlogu promjene pravila u insolvencijskom pravu jer EU želi osigurati drugu šansu poduzetnicima koji se nađu u problemima; zatim o reguliranje roditeljskih prava u slučajevima kada se pojavi sporovi koji uključuju državljane više od jedne zemlje članice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!