Božićni štrajk željezničara u Francuskoj: ukinute stotine vlakova velikih brzina

21.12.2022.

22:06

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pascal Rossignol / REUTERS

Dvjestotinjak tisuća putnika pokušavaju se snaći uoči božićnog vikenda u Francuskoj nakon ukidanja njihovih željezničkih linija zbog novog štrajka kontrolora koje državna kompanija SNCF i vlada kritiziraju zbog toga što nisu zadovoljni povećanjem plaće od 12 posto u dvije godine.

Svaki putnik čiji je vlak ukinut zbog štrajka dobit će bon za kupnju u vrijednosti dviju karata, priopćio je u srijedu SNCF, čak i ako je karta zamijenjena za drugu.


Putnici čiji vlak neće prometovati moći će također zamijeniti kartu drugom i neće morati platiti razliku u cijeni, dodaje kompanija. No većina vlakova koji su ostali u prometu već su puni.


- Razumijem njihove zahtjeve, ali štrajkati u vrijeme blagdana ... To je teško za djecu i za obitelji, rekla je pomalo ljutito putnica Isabelle Barrier koja je došla na kolodvor Gare de Lyon u Parizu kako bi dobila natrag novce za kartu za Toulouse.


Umjesto vlakom, putovat će u petak, dan ranije, autobusom, koji vozi osam sati.


- Na Božić se ne štrajka, poručio je i glasnogovornik francuske vlade Olivier Veran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!