12:24 / 13.03.2020.

Autor: I.D./HINA/Dnevnik/IMS/HRT

Božinović: EU mora pokazati da ima odgovore na zabrinutost građana

-

-

Foto: - / -

Na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a raspravljat će se o pomoći Grčkoj u suočavanju s migrantskim valom iz Turske te o jačanju suradnje u području civilne zaštite za zaustavljanje širenja koronavirusa.
Europska unija mora pokazati građanima da ima odgovore na njihove zabrinutosti, izjavio je u petak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uoči redovitog ministarskog sastanka koji se održava u izvanrednim okolnostima.

Na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u petak će se u Bruxellesu raspravljati o pomoći Grčkoj u suočavanju s migrantskim valom iz Turske te o jačanju suradnje u području civilne zaštite za zaustavljanje širenja koronavirusa.

- Ovo je redovni sastanak u izvanrednim okolnostima. Mi kao predsjedatelji Vijećem EU-a moramo pokazati vodstvo zbog toga što građani diljem Europe žele vidjeti da Europa ima odgovore na njihove zabrinutosti, rekao je Božinović uoči početka sastanka.

Na sastanak u Bruxelles doputovalo je samo nekoliko ministara, ostale zemlje članice zastupaju ili državni tajnici ili veleposlanici pri EU-u. Sastanak se održava u trenutku kada je više zemalja članica zatvorilo svoje granice, zatvorilo škole, restorane, trgovine, kako bi tako zaustavile ili usporile širenje virusa.

Božinović je istaknuo potrebu da se odluke u Europskoj uniji donose na "uniformniji način" i da bi to povećalo povjerenje građana.

Na pitanje je li Hrvatska spremna prihvatiti maloljetne migrante bez pratnje koji se nalaze na grčkim otocima, Božinović je rekao da se o tome razgovaralo, da postoji spremnost, ali da se to mora sagledati i s obzirom na činjenicu širenja koronavirusa.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson nedavno je boravila u Grčkoj i ona će s rezultatima svoga posjeta upoznati ministre.

- Mogu potvrditi da smo o tome raspravljali i da bismo bili spremni, ali prvo moramo čuti koji su rezultati posjeta povjerenice Johansson i moramo uzeti u obzir što to znači u ovim okolnostima zbog činjenice da se virus širi diljem Europe, rekao je Božinović.

Ministri unutarnjih poslova imali su prije 2 tjedna izvanredni sastanak u Bruxellesu na kojem su dali potporu Grčkoj i zaključili da se neće tolerirati ilegalni ulasci na teritorij EU-a, nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante.

Na današnjem sastanku bit će riječi o inicijativi Njemačke, koju je podržalo nekoliko zemalja članica, da se s grčkih otoka primi 1600 djece bez roditeljske pratnje.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!