15:13 / 31.08.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Božinović: EU treba spriječiti masovne migracije, ali ugroženim skupinama treba pomoći

Božinović o mogućim migracijama iz Afganistana

Božinović o mogućim migracijama iz Afganistana

Foto: Jon Nazca / REUTERS

Europska unija treba zauzeti zajedničko stajalište o sprječavanju velikih migrantskih valova iz Afganistana, što ne isključuje humanitarnu pomoć ugroženim skupinama u toj zemlji, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nadam se da ćemo izaći sa zajedničkim stajalištem koje će staviti naglasak na činjenicu da je u konačnici naš cilj spriječiti masivne, velike migrantske valove. Hrvatska je sigurno na toj poziciji, izjavio je Božinović novinarima uoči izvanrednog sastanka europskih ministara unutarnjih poslova o Afganistanu.

To naravno ne isključuje humanitarnu pomoć ugroženim skupinama, ženama, djevojčicama, djeci i onima koji su radili za europske institucije u Afganistanu, dodao je Božinović.

Ministri unutarnjih poslova razgovarat će o stanju u toj zemlji kojom su ponovno zavladali talibani i mogućim posljedicama na EU.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas istaknuo je da afganistansku krizu treba iskoristiti da se EU napokon dogovori o zajedničkoj politici o migracijama i azilu na temelju prijedloga Komisije.

Sada je trenutak za politički dogovor o migracijskom paktu, rekao je Schinas pri dolasku na sastanak.

Očekuje se da će ministri donijeti zajedničku izjavu u kojoj će izraziti odlučnost u sprječavanju nelegalnih migrantskih valova i nekontroliranog dolaska migranata iz Afganistana na vanjske granice Unije kako bi se spriječilo ponavljanje migrantske krize iz 2015.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!