08:55 / 28.04.2020.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Božinović: Razmotrit ćemo aplikacije za praćenje kontakata

-

-

Foto: - / -

Ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a održali su virtualni sastanak. Razgovali su o pripremama za moguće otvaranje graničnih prijalaza kada epidemiološka situacija to dopusti. Tema su bile migracije i kriminalitet.
Ministri unutarnjih poslova zemalja Europske unije održali su virtualni sastanak. Razgovali su o pripremama za moguće otvaranje graničnih prijalaza kada epidemiološka situacija to dopusti. Tema su bile migracije i kriminalitet, a razgovaralo se i o mobilnim aplikacijama za praćenje, koje mogu olakšati borbu protiv širenja pandemije, ali bez zadiranja u pravo na privatnost.

Koronavirus epidemija - nove vijesti

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović rekao je prije sastanka da je pandemija utjecala na različite aspekte naših života, na zdravlje građana i način života, kao i gospodarstvo.

- Redovito usklađujemo odluke kako bismo zaštitili zdravlje građana i svima omogućili dostupnost dobara i usluga, posebno hrane te medicinskih proizvoda i opreme, rekao je Božinović.

- Razmotrit ćemo inovativna rješenja poput sustava baziranih na aplikacijama za praćenje kontakata, što je ključno za sprečavanje širenja virusa i kontrolu, dodao je Božinović.

"Popuštanje mjera na unutarnjim granicama EU-a samo koordinirano" Tijesna suradnja država članica i koordinacija na razini EU-a ključni su kod popuštanja mjera na unutarnjim granicama Unije, uvedenih radi suzbijanja epidemije koronavirusa, izjavio je u utorak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Što se tiče postupnog ukidanja mjera, složili smo se da su tijesna suradnja država članica i koordinacija na razini EU-a i da dalje ključni ako želimo izbjeći novi vrhunac epidemije u Europi, rekao je Božinović nakon video-konferencije ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Božinović ističe da će se ograničenja ukidati postupno u područjima gdje je komparativno manji rizik od ponavljanja širenja virusa.

- Što se tiče ukidanja kontrola na unutarnjim granicama, složili smo se da trebamo biti oprezni, kao i kod razmatranja mogućnosti ponovnog otvaranja vanjskih granica EU-a. Većina mojih kolega su rekli da će njihove odluke o ukidanju te mjere biti u skladu s epidemiološkom situacijom i uz odgovarajuću primjenu higijenskih mjera, socijalnog distanciranja i drugih zaštitnih mjera, rekao je Božinović.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson najavila je da će za sljedeću video-konferenciju ministara unutarnjih poslova predstaviti prijedlog za postupno i koordinirano ukidanje mjera na unutarnjim granicama.

Pitanje otvaranja unutarnjih granica u EU-u ključno je za planiranje turističke sezone koja je pod velikim upitnikom zbog pandemije koronavirusa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!