21:04 / 18.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Božinović u Rimu s talijanskom ministricom i turskim ministrom unutarnjih poslova

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak se u Rimu sastao s talijanskom kolegicom Lucianom Lamorgese, a odvojeno je, o problemu migracije i policijskoj suradnji, razgovarao i s turskim ministrom unutarnjih poslova Suleymanom Soyluom.

S talijanskom ministricom Lamorgese Božinović je razgovarao o situaciji prouzrokovanoj pandemijom COVID-a, zaštiti vanjske granice EU-a, migracijama, uspješnoj policijskoj suradnji, važnosti borbe protiv krijumčara i skorašnjem zaključivanju ugovora o suradnji u sprječavanju trgovine drogom i oružjem.


Dogovoren je i uzvratni posjet ministrice Lamorgese Hrvatskoj.


Božinović je u izjavi nakon sastanka kazao da Italija podržava hrvatsko članstvo u Schengenu jer prepoznaje njezin doprinos zaštiti vanjske granice EU-a za što je važno da Hrvatska ima puni pristup svim informacijskim sustavima EU-a.


Prijateljska suradnja Hrvatske i Italije, dodao je, ogleda se i u području civilne zaštite, a suradnja će se nastaviti i intenzivirati s ciljem daljnjeg jačanja zajedničkog odgovora EU na rizike i katastrofe kao doprinosa ukupnoj sigurnosti.


Božinović je istaknuo i da je Hrvatska iznimno zahvalna Italiji na humanitarnoj pomoći koju je uputila nakon prošlogodišnjih razornih potresa.


Humanitarna pomoć nakon potresa na Banovini dokazuje i prijateljske odnose s Turskom, istaknuto je na bilateralnom sastanku s turskim ministrom Soyluom.


- Razgovarali smo o migracijama, stanju sigurnosti te područjima u kojima Hrvatska i Turska mogu jačati suradnju, kazao je Božinović.


Dodao je da je kvalitetna suradnja s turskom policijom i civilnom zaštitom posebno važna u smislu boljeg upravljanja migracijama, ali i odgovoru na klimatske promjene.


- Turska je važan partner Hrvatske i EU-a, pruža značajnu humanitarnu pomoć Afganistanu i susjednim državama i na taj način doprinosi smanjenju migracijskih pritisaka prema Europi. S pozornošću pratimo razvoj događaja u Afganistanu, pri čemu je uloga Turske od krucijalne važnosti za smanjenje migrantskog pritiska na Europu, posebno na istočno mediteranskoj ruti koja prolazi preko Hrvatske, zaključio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!