14:03 / 29.09.2020.

Autor: I.D./HRT/HINA

"Brački varenik" pod zaštitom EU-a

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Foto: - / -

Registriranjem naziva kao oznake zemljopisnog podrijetla naziv proizvoda dobiva zaštitu jednakovrijednu pravu intelektualnog vlasništva za proizvode određenog zemljopisnog podrijetla.
Europska komisija objavila je u utorak da je odobren upis Bračkog varenika u popis proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla.Kreće proizvodnja varenika, jednog od najstarijih dodataka jelima
Dani varenika mame tradicionalnim jelima i izvornim receptima

Brački varenik je proizvod koji se koristi kao dodatak jelima, a dobiva se ukuhavanjem ocijeđenog soka svježeg ili prosušenog grožđa dok se njegov volumen ne smanji na približno trećinu početnog volumena. Proizvodi se od autohtonih sorti vinove loze i to od crnih sorti Babića, Crljenka kaštelanskog, Plavca malog i od bijele sorte Maraštine.

Brački varenik je slatka, viskozna tekućina medne arome, blago izraženog okusa i mirisa na grožđe i srednje izraženog okusa na karamel. Može biti od tamno crvene do tamno smeđe boje, ako se radi od crnih sorti grožđa, odnosno tamno žute do svijetlo smeđe boje ako se radi od bijele sorte grožđa.

Varenik je hrvatsko ime za ono što Francuzi zovu vin cuit, a Talijani mosto cotto. Neki pak kažu  mast od mošta. Zapravo, moglo bi ga se smatrati samim "srcem grožđa". Bio je poznat još u doba Starog Rima pod nazivom sapa, od latinskog sapum.

Ta gusta, vrlo slatka tekućina razrijeđena se davala se djeci i bolesnicima, svima koji su morali brzo obnoviti snagu. Ona je baza i za najfiniji vinski ocat - aceto balsamico, a ponekad i za prošek iako ne sadrži ni malo alkohola.
"