13:46 / 07.08.2019.

Autor: M.Š./Hina

Brexit bez dogovora značit će oskudicu prehrambenih proizvoda?

Foto: Adrian Dennis/Pool via REUTERS

Foto: Adrian Dennis/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija suočit će se s nestašicom određenih prehrambenih proizvoda ako izađe iz Europske unije bez dogovora
Velika Britanija suočit će se s nestašicom određenih prehrambenih proizvoda ako izađe iz Europske unije bez dogovora, upozorili su u srijedu iz udruženja britanske prehrambene industrije, predviđajući ozbiljne poremećaje koji bi mogli potrajati mjesecima.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Svima nama u prehrambenom sektoru apsolutno je jasno da je izlazak bez dogovora za nas katastrofalan ishod,  ali nikada nismo rekli da će zemlja gladovati", naglasio je u razgovoru za BBC direktor za koorporativne poslove u Federaciji proizvođača hrane i pića Tim Rycroft.

- S vremena na vrijeme doći će do nestašice određenih prehrambenih proizvoda koja će u određenoj mjeri biti nasumična a ovisit će o tome koji će kamioni uspjeti prijeći (granicu), pojašnjava Rycroft.

Velika Britanija trebala bi izaći iz EU-a 31. listopada a trenutno se čini da su male šanse za sporazum koji bi osigurao slobodan protok robe nakon tog datuma.

Datum izlaska nije mogao biti gori, s obzirom na vrhunac božićne predsezone i puna skladišta, dodaje čelnik udruženja.

Mislimo da će doći do ozbiljnih poremećaja koji će trajati tjednima ili mjesecima. Pritom je svježa hrana tek vrh ledenog brijega - očekujemo nestašice čitavog niza proizvoda, istaknuo je.

Laburist Christopher Haskins, bivši predsjednik proizvođača hrane Northern Foodsa, upozorio je da bi se Britanija mogla naći u situaciji nalik na ratno stanje, uz određeni stupanj racioniranja hrane.

Novi britanski premijer Boris Johnson obećao je da će zemlju izvesti iz EU-a s dogovorom ili bez njega, što bi značilo da će se trgovina između dvije strane bazirati na propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Johnson je ponovno pozvao čelnike EU-a da ipak pristanu ponovo otvoriti pregovore o uvjetima brexita, tvrdeći da nedavni izbori za Europski parlament zahtijevaju promjenu pristupa.

Iz EU-a su poručili da su spremni za teške pregovore, ističući da neće nasjesti na pokušaje novog britanskog premijera da igra na kartu straha od brexita bez dogovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!