21:15 / 15.01.2020.

Autor: P.F./Hina

Brexit: eurozastupnici zabrinuti za stanje prava građana

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

EP ističe zabrinutost oko pristupa koji se temelji na podnošenju zahtjeva u sustav za prijavu stalnog boravka, nepostojanja fizičkih dokaza o uspješno podnesenim zahtjevima i upitne dostupnosti samome sustavu.
U rezoluciji usvojenoj u srijedu zastupnici u Europskom parlamentu upozorili su na prava građana u kontekstu Brexita te istaknuli da će prilikom davanja suglasnosti za Sporazum o povlačenju uzeti u obzir "stečena iskustva i dana jamstva" o njihovoj zaštiti, izvijestio je Europski parlament. 

Parlament (EP) posebno ističe svoju zabrinutost oko pristupa koji se temelji na podnošenju zahtjeva u sustav za prijavu stalnog boravka, nepostojanja fizičkih dokaza o uspješno podnesenim zahtjevima i upitne dostupnosti samome sustavu, kao i druge probleme, stoji u priopćenju EP-a.

Zastupnici dovode u pitanje uspostavu i neovisnost britanskog "neovisnog tijela" predviđenog Sporazumom o povlačenju navodeći kako bi pozdravili uspostavu zajedničkog mehanizma kontrole Europskog parlamenta i parlamenta Ujedinjene Kraljevine o provedbi i primjeni Sporazuma o povlačenju.

Usvojeni tekst poziva na pokretanje informativnih kampanja radi pripreme građana, te poziva vlade država članica EU27 da usvoje dosljedne i velikodušne mjere kako bi se građanima Ujedinjene Kraljevine s boravištem na njihovom teritoriju osigurala pravna sigurnost.

Rezolucija je usvojena sa 610 glasova za, 29 protiv i 68 suzdržanih nakon rasprave u utorak na kojoj su se zastupnici većinski fokusirali na budućnost slobode kretanja i ograničavanje utjecaja Brexita na živote građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!