07:12 / 14.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Britanci žure doma iz Francuske nakon uvođenja karantene

REUTERS/Henry Nicholls

REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Ponovno uvođenje karantene pogodit će omiljenu ljetnu destinaciju Britanaca usred ljeta, dok se turistička industrija u Francuskoj bori za preživljavanje.
Britanci žure u svoju domovinu s odmora u Francuskoj nakon što je vlada u Londonu objavila da će uskoro uvesti dva tjedna karantene za putnike iz te zemlje.

Britanska vlada je kasno sinoć najavila da će uvesti obaveznu karantenu za povratnike iz Francuske u subotu od 3 ujutro, dajući time britanskim turistima, njih oko 160 tisuća,  nešto više od 24 sata za povratak u domovinu.

Iznenadno uvedeno pravilo zadalo je novi udarac turistima, aviokompanijama i turoperaterima, tim više što je Pariz najavio da će uvesti recipročnu mjeru.

Veliki broj Britanaca krenuo je prema francuskoj luci Calaisu nadajući se da će na vrijeme uloviti trajekt ili vlak kući.

- Nova pravila odnose se na Francusku, drugu najpopularniju destinaciju Britanaca, Nizozemsku i Maltu - objavio je ministar prometa Grant Shapps.

Za Španjolsku, najpopularniju britansku destinaciju, obavezna dvotjedna karantena je uvedena 26. srpnja.

Britanska vlada, koja strahuje od drugog vala epidemije koronavirusa, također je dodala Nizozemsku, Maltu, Monako, Arubu, te Otočje Turks i Caicos na svoj karantenski popis.

- Podaci pokazuju da moramo maknuti Francusku, Nizozemsku, Maltu, Monako, Arubu, Otočje Turks i Caicos, sa svog popisa #koronavirus putnih koridora, kako bismo usporili stopu širenja zaraze - napisao je Shapps na Twitteru.

- Britanska odluka će dovesti do odgovarajućih recipročnih mjera, rekao je francuski doministar za europske poslove Clément Beaune. Žalimo zbog britanske odluke koja će dovesti do recipročnih mjera, nadajući se da će se stvari vratiti u normalu što je prije moguće - objavio je Beaune na Twitteru.

Francuska je jučer drugi dan zaredom prijavila više od 2500 novih slučajeva zaraze, a te su brojke zadnji put zabilježene sredinom travnja kad je zemlja bila usred jedne od najrigoroznijih karantena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!