21:32 / 23.10.2019.

Autor: Zdenka Kardum/T.V./HRT

Britanija šokirana tragičnom smrću 39 osoba u hladnjači

Foto:  REUTERS/Hannah McKay

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: - / REUTERS

U prikolici tegljača bugarske registarske oznake pronađena su tijela 39 osoba, pretpostavlja se da je riječ o migrantima. Zbog ubojstva osumnjičen je i uhićen 25-godišnji vozač kamiona iz Sjeverne Irske.
Strašna tragedija u Essexu u Velikoj Britaniji. U prikolici tegljača bugarske registarske oznake pronađena su tijela 39 osoba, pretpostavlja se da je riječ o migrantima. Ta "nezamisliva tragedija" potaknula je pozive na jačanje borbe protiv krijumčara migranata.

Kamion s 39 tijela registriran je u Bugarskoj, a stigao je iz Belgije - tvrde istražitelji.

- Istraga daje rezultate. Da bismo osigurali dostojanstvo žrtava, uskoro ćemo premjestiti kamion i prikolicu. Moramo ih identificirati i obavijestiti njihove obitelji, kaže Pippa Mills, zamjenica šefa policije u Essexu.

Kamere na autocesti snimile su prolazak kamiona s nesretnim ljudima. Pretpostavlja se da su se gužvali u malom prostoru, na niskoj temperaturi, bez zraka i vode. Zbog ubojstva osumnjičen je i uhićen 25-godišnji vozač kamiona iz Sjeverne Irske, Mo Robertson.

- Moram podsjetiti da je 25-godišnji vozač kamiona uhićen i pritvoren zbog sumnje za ubojstvo, ističe Mills.

Belgijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu, rekao je glasnogovornik Eric Van Duyse, a prenosi agencija France presse.

- Čini se da je kontejner prešao preko Belgije i ukrcan je na brod u Zeebrugesu, rekao je i dodao da nije poznato koliko vremena je bio u Belgiji.

Put iz Bugarske mogao je trajati od tri do pet dana. Policija Essexa vjeruje da je kamion u subotu stigao u Wales. Oglasio se i bugarski premijer.

- Kamion je 2017. registrirala jedna Irkinja u Bugarskoj. Zatim je napustio zemlju i nikad se u nju nije vratio. Tako da nikako ne možemo biti povezani s tragedijom osim s registarskom tablicom kamiona, istaknuo je Bojko Borisov.

Na mjestu gdje su žrtve pronađene građani ostavljaju cvijeće. Kažu da su šokirani onim što se dogodilo te ističu da žrtve zaslužuju poštovanje.

Tragedija smrti u hladnjači potaknula je poziva na borbu protiv krijumčara ljudima. Svi koji su umiješani u trgovinu ljudima trebali bi doći pred lice pravde - istaknuo je britanski premijer.

- To je nezamisliva tragedija, uistinu potresna. Misli i molitve su uz sve žrtve i članove njihovih obitelji. Primam redovita izvješća o tom događaju, kaže Boris Johnson.

Tragedija koja se dogodila u Velikoj Britaniji nije, nažalost, prva. Od početka migrantske krize mnogi, bježeći pred ratovima i siromaštvom, ne biraju sredstva u potrazi za boljom budućnošću i u želji da se dokopaju Europe. Stavljaju na kocku život i odlučuju se na dalek put. Često bez povratka.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!