Britanska kraljica suspendirala parlament, pala funta, prosvjedi #zaustavitepuč

28.08.2019.

13:08

Autor: T.V./V.K./Hina

default error photo
Britanski premijer je zatražio a kraljica odobrila suspenziju parlamenta. Parlament će biti suspendiran od 9. rujna do 14. listopada kada bi se trebao održati kraljičin govor u kojemu će biti iznijeti planovi vlade za Brexit.
Sve je izglednije da će Velika Britanija iz Europske Unije 31. listopada izaći bez sporazuma. Na zahtjev premijera Borisa Johnsona, kraljica Elizabeta Druga suspendirat će rad britanskog parlamenta čim se zastupnici vrate na posao u rujnu do 14. listopada. Parlament tako vjerojatno neće imati dovoljno vremena da spriječi brexit bez sporazuma.

Dio britanskih medija i oporbe taj potez smatra nevjerojatnim činom bez presedana. Vijest je izazvala prosvjede ispred parlamenta i oštar pad funte.

"Zaustavite puč "- uzvikuju prosvjednici ispred britanskog parlamenta, ali spontani prosvjedi šire se i ostatkom zemlje i društvenim mrežama,  #zaustavitepuč - znak je koliko je zapravo šokantna odluka koju je svojim traženjem o suspenziji parlamenta na gotovo 5 tjedana, izazvao premijer Boris Johnson.

Zatraživši od kraljice Elizabete prorogaciju, suspenziju, između između 9. i 12. rujna do 14. listopada., Boris Johnson joj je potpuno smanjio manevarski prostor, jer ona, znano je, postupa po prijedlozima premijera - ne miješa se u političke odluke i, sukladno tome morala je odobriti njegov zahtjev. Državni udar na britanski način, složni su svi - od oporbe do ulica Otoka.

Svakako šokirana britanska oporba tek se treba snaći i odlučiti za konkretnu akciju protiv ipak ranjivog premijera kojem se u parlamentu većina na koju može računati - srozala na samo jedan glas. Sada bi u prvi plan sada mogao izbiti prijedlog laburističkog čelnika Jeremyja Corbyna o izglasavanju povjerenja Borisu Johnsonu i njegovoj vladi. No, pad vlade ne bi automatski značio odgodu Brexita ali niti da je izbjegnut rizik od neuređenog izlaska zemlje iz EU-a.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti! Prema prijedlogu premijera Borisa Johnsona rad parlamenta bit će suspendiran na pet tjedana od drugog tjedna rujna. Zastupnici će se u Westminster vratiti 14. listopada, kada će kraljičinim govorom započeti novo zasjedanje.

"Parlament će biti u mogućnosti raspravljati o cjelokupnom vladinu programu i pristupu brexitu, prije Vijeća Europske unije, a onda i glasovati o tome 21. i 22. listopada, nakon što saznamo stajalište Vijeća. Uspijem li postići dogovor s Europskom unijom, Parlament će moći prihvatiti prijedlog zakona koji je potreban za ratifikaciju sporazuma prije 31. listopada."

Nekoliko dana uobičajenog prekida u radu parlamenta će se produljiti na 23 dana. Parlamentu se tako skraćuje vrijeme za pokušaj sprječavanja brexita bez sporazuma, a upravo je takav izlazak, tvrde Johnsonovi kritičari, želja premijera.

- To je potpuna neistina. Donosimo novi zakonodavni program o kriminalu, bolnicama, osiguravamo potrebno financiranje obrazovanja... Bit će do voljno vremena do ključnog summita 17. listopada, da zastupnici raspravljaju u parlamentu o Europskoj uniji, brexitu i drugim pitanjima, rekao je Johnson.

Za Johnsonov plan, navodi BBC, znalo je samo nekoliko ministara. Jučer su se zastupnici koji se protive izlasku bez sporazuma sastali da bi osmislili kako će u sklopu parlamentarne procedure primorati britanskog premijera da odgodi brexit.

Vođa laburista Jeremy Corbyn rekao je da je pisao kraljici tražeći hitan sastanak "prije nego što se donese konačna odluka".

- Suspenzija Parlamenta nije prihvatljiva. Ono što radi premijer je svojevrsno uništavanje i otimanje demokracije kako bi progurao izlazak bez dogovora, rekao je.

Corbyn je najavio da će zastupnici kada se idućeg utorka vrate u parlament, "prvo zakonski pokušati spriječiti ono što premijer radi" nakon čega slijedi, kako je rekao, izglasavanje nepovjerenja "u jednom trenutku".

- Parlament ga mora pozvati na odgovornost, poručio je.

Američki predsjednik Donald Trump tvitnuo je svoju potporu Johnsonu rekavši da bi bilo "vrlo teško" Corbynu tražiti glasovanje o nepovjerenju premijeru, "posebno jer je Boris upravo ono što je bilo potrebno Velikoj Britaniji".

Glasnogovornica oporbenih laburista Diane Abbott ranije je u srijedu kazala kako je Johnsonov prijedlog pokušaj puča.

- Boris Johnson pokušava napraviti puč u parlamentu. Protiv vas, glasača, i protiv političkih predstavnika. Za katastrofalan scenarij brexita bez dogovora, napisala je na svom Twitter profilu.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da se radi o mračnom danu za britansku demokraciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!