20:14 / 30.04.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Britanska ministrica unutarnjih poslova podnijela ostavku zbog skandala oko useljenika

-

-

Foto: - / -

Britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd podnijela je ostavku pod pritiskom kritika. Sajid Javid novi je britanski ministar unutarnjih poslova.
Britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd podnijela je ostavku pod pritiskom kritika upućenih vladi premijerke Therese May oko slučaja karipskih useljenika koje se pogrešno označilo kao ilegalne imigrante. Sajid Javid novi je britanski ministar unutarnjih poslova.

Glasnogovornik premijerke May nije bio dostupan za komentar, ali je vladin dužnosnik koji je želio ostati anoniman potvrdio BBC-jevo izvješće da je ministrica Rudd podnijela ostavku. Britanski ministri posljednja se dva tjedna nalaze usred skandala nakon što su neki potomci takozvane "generacije Windrush", pozvane u Britaniju kako bi popunila nedostatak radne snage u razdoblju između 1948. i 1971. godine, označeni kao ilegalni imigranti.

Skandal je zasjenio summit Commonwealtha u Londonu i izazvao pitanja oko šestogodišnjeg mandata Therese May na mjestu ministrice unutarnjih poslova prije nego je nakon referenduma o Brexitu 2016. preuzela položaj predsjednice vlade. Rudd se našla suočena s opetovanim zahtjevima oporbenih Laburista da podnese ostavku zbog svojih kontradiktornih izjava oko ispunjavanja ciljanih kvota deportacija.

Sajid Javid, bivši investicijski bankar pakistanskog podrijetla, imenovan je novim britanskim ministrom unutarnjih poslova. Javid je sin pakistanskog vozača autobusa koji je s obitelji stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a dosad je bio tajnik ministarstva za zajednice, lokalne vlasti i stanovanje.  Taj je 48-godišnjak, inače zastupnik iz okruga Bromsgrovea, bio je i tajnik za gospodarstvo i kulturu. U parlament je ušao 2010., podržavao je ostanak Britanije u Europskoj uniji, no smatra ga se euroskeptikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!