Britanski ministar za Europu u Sarajevu: London snažno podupire Schmidta

14.02.2023.

12:01

Autor: M.M./Hina/HRT

Britanski ministar za Europu Leo Docherty

Britanski ministar za Europu Leo Docherty

Foto: Janine Schmitz / DPA

Vlada Velike Britanije odlučno podupire rad visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, a njemu je takvu poruku u utorak osobno prenio britanski ministar za Europu Leo Docherty, koji je boravio u Sarajevu.

Docherty se tijekom službenog posjeta BiH odvojeno sastao s bosanskohercegovačkim dužnosnicima, a potom i sa Schmidtom, u trenutku kada se njemački političar suočava s brojnim napadima s bošnjačke strane, ali i osporavanjima njegova statusa koja dolaze iz Republike Srpske, gdje tvrde da on nema zakoniti mandat jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN.

U političkim strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo nezadovoljni su pak Schmidtovim odlukama o izmjenama izbornog zakona iz listopada prošle godine i optužuju ga da pogoduje isključivo interesima HDZ BiH.

Britanski veleposlanik u BiH Julian Rilley objavio je na Twitteru informaciju o sastanku ministra Dochertyja sa Schmidtom navodeći uz to kako je potpora Uredu visokog predstavnika (OHR) "nepromjenljiva", a da je na dnevnom redu bio razgovor o tome kako međunarodna zajednica može poduprijeti reforme u BiH te pomoći u provedbi Daytonskog sporazuma.

Prošlog su tjedna veleposlanici svih zapadnih država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) posebnom izjavom također potvrdili kako njihove vlade nedvojbeno podupiru Schmidta i osuđuju sve napade kojima je izložen.

Britanski ministar za Europu tijekom boravka u BiH izbjegao je susret sa sadašnjom predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom RS Miloradom Dodikom, s obrazloženjem kako su njih dvoje pod sankcijama britanske vlade.

Njima je od 11. travnja 2022. zabranjeno putovanje u Veliku Britaniju, jer ih je vlada u Londonu označila kao osobe odgovorne za ugrožavanje mira i stabilnosti BiH, odnosno poticanje secesije Republike Srpske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!