20:01 / 04.09.2019.

Autor: M.Š./HRT

Britanski parlament blokirao brexit bez dogovora - Johnson bez potpore za izbore

Foto: ©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Foto: ©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Zakon kojim se blokira tzv. "tvrdi brexit", izglasan je s 327 naprema 299 glasova. Johnson nije uspio dobiti ni dvije trećine glasova Donjeg doma za nove izbore.
Novi težak poraz britanskog premijera Borisa Johnsona. Zastupnici parlamenta usvojili su zakon koji blokira neuređen izlazak Britanije iz EU-a 31. listopada i prisiljava vladu da traži tromjesečnu odgodu brexita. Zakon kojim se blokira tzv. "tvrdi brexit", izglasan je s 327 naprema 299 glasova. Boris Johnson nije uspio dobiti ni dvije trećine glasova Donjeg doma za nove izbore.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Britanski premijer Boris Johnson predložio je raspuštanje parlamenta i održavanje izvanrednih izbora 15. listopada. Njegov prijedlog za koji je potrebna dvotrećinska većina - nije prošao. Johnson je tijekom rasprave u parlamentu rekao da zakon koji blokira brexit bez sporazuma "praktički prekida pregovore i predaje vlast u ruke EU-a". Dodao je da se njime poništavaju rezultati referenduma 2016. u kojem je 52% građana glasalo za izlazak iz Unije. Obećao je da će izvesti Britaniju iz EU-a 31. listopada ako i nakon izbora ostane premijer.Britanski laburisti ne vjeruju premijeru da će održati izbore 15. listopada, rekao je ranije njihov glasnogovornik Keir Starmer. "Kada Johnson kaže 15. listopada, mogu vam reći da mu ne vjeruje nijedna oporbena stranka kao ni neki torijevci. Nećemo plesati kako on svira. Nećemo danas glasati za Borisa Johnsona da si ne uskratimo priliku da dovršimo posao zbog kojeg smo upravo preuzeli kontrolu nad parlamentom, kazao je Starmer.

Britanski pregovarač u Bruxellesu, diplomati pesimistični

Istovremeno, glavni britanski pregovarač David Frost stigao je u Bruxelles no diplomati obiju strana zasad ne vide izglede da bi se mogli održati sadržajni pregovori o razdruživanju Velike Britanije od Europske unije. Po dolasku u Bruxelles nije želio davati izjave. Britanski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da London ne želi na stol iznijeti nikakav prijedlog u strahu da će ga EU istog trenutka odbaciti. Dodao je kako se Britanci igraju vremenom jer nemaju alternativni sporazum.  "Nema baš smisla pregovarati s vladom koja nema parlamentarnu većinu i ne može utjecati na to da se izglasa sporazum bez obzira kakav on bio", smatra drugi diplomat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!