17:12 / 21.10.2019.

Autor: T.V./HRT

Britanski parlament neće danas glasovati o sporazumu o brexitu

John Bercow  (Foto: Parliament TV via REUTERS)

John Bercow (Foto: Parliament TV via REUTERS)

Foto: - / REUTERS

Britanski parlament neće danas glasovati o sporazumu koji je premijer Boris Johnson postigao s Europskom unijom. Predsjednik parlamenta John Bercow odbio je vladin zahtjev da se na dnevni red stavi glasovanje o novom sporazumu.
Britanski parlament neće danas glasovati o sporazumu koji je premijer Boris Johnson postigao s Europskom unijom. Predsjednik parlamenta John Bercow odbio je vladin zahtjev da se na dnevni red stavi glasovanje o novom sporazumu koji je premijer Boris Johnson dogovorio s Bruxellesom.

- Britanska vlada još ima priliku svoj sporazum o Brexitu ratificirati na vrijeme kako bi krajem listopada napustila Europsku uniju, rekao je Bercow nakon što je odbacio mogućnost ponovnog glasanja na razočaranje 'brexitovaca'. Ništa što sam danas rekao ni u kojem slučaju ne priječi vladi mogućnost da osigura ratifikaciju svog sporazuma o Brexitu ako do kraja mjeseca donese odgovarajući zakon za primjenu tog sporazuma, rekao je Bercow. Vlada ima mogućnost, uz potporu Donjeg doma, ne samo da kaže što želi već da to i provede do listopada, rekao je.

Bercow je to izjavio pošto je u ponedjeljak poslije podne odbacio vladin zahtjev za glasanjem o Johnsonovu sporazumu ocijenivši da se ništa nije promijenilo od subote kada su zastupnici s 322 glasova 'za' i 306 'protiv' prihvatili tzv. Letwinov amandman kojim se odgađa glasanje o sporazumu.

Zastupnici su u subotu izglasovali da odgode prihvaćanje dogovora Borisa Johnsona o Brexitu dok se on ne prihvati kao zakon. Tim amandmanom zastupnik Oliver Letwin želi spriječi mogućnost neuređenog, dakle kaotičnog Brexita. 

Da bi zastupnici glasali o Johsnonovu sporazumu vlada najprije mora predložiti, a zastupnici prihvatiti složeni zakonski okvir za provedbu tog sporazuma. Premijer je zato pokušao u ponedjeljak ponovno pogurati svoj sporazum o Brexitu na glasanje, što je Bercow odbacio.

Samo deset dana do 31. listopada što ga je Johnson zacrtao kao rok za izlazak iz Unije, stanje je opet kaotično jer britanski političari iznova raspravljaju treba li Britanija izaći iz EU sa sporazumom ili bez njega, dakle neuređeno, ili održati novi referendum. 

Brexitovci razočarani

Premijer Johnson razočaran je današnjom odlukom predsjednika parlamenta, rekao je Johnsonov glasnogovornik i ustvrdio da je time onemogućio provedbu volje britanskog naroda. Glasnogovornik je najavio da će vlada ovaj tjedan podnijeti parlamentu traženi zakonski prijedlog za provedbu sporazuma o brexitu.

Oporbena stranka laburista planira, međutim, zakonske promjene koje bi  taj sporazum učinile neprihvatljivim dijelu konzervativaca - a te pormjene uključuju novi referendum o brexitu čemu se tvrdi brexitovci protive. 

I drugi pristaše Brexita razočarani su.

- Uočljivo je kako često idete na ruku jednima, a ne drugima, rekao je  Bernard Jenkin, probrexitovski nastrojen konzervativni zastupnik.

Bercow je takve kritike odbacio rekavši da je njegova odluka časna i temeljena na dugoj tradiciji Donjeg doma.

- On sada gunđa jer mu se ne sviđa odluka, komentirao je  Bercow Jenkinovu primjedbu.
Foto: Parliament TV via REUTERS

Foto: Parliament TV via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!