16:48 / 07.08.2020.

Autor: M.Š./Hina

Brnjac: Nema dokaza da su se njemački maturanti zarazili u Hrvatskoj

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na odmoru je bilo 15 maturanata, a 50 osoba koje su im kontakti su također u karanteni od dva tjedna.
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u petak kako nema dokaza da su se strani turisti zarazili na Pagu.

- Nema dokaza gdje su se turisti zarazili, izjavila je ministrica u Dnevniku Nove TV i dodala kako se svi u turističkom sektoru striktno pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Poručila je kako je Hrvatska prema istraživanjima sigurna destinacija.

To bih zahvalila, naglasilaje je, svima uključenima - epidemiolozima, struci, onima koji su uključeni u rad Stožera, graničnoj policiji, HZJZ-u, svima koji se pridržavaju epidemioloških mjera te turističkim radnicima koji su iznijeli najveći teret na svojim leđima.

Dio novca za oporavak gospodarstva od pandemije iz EU bit će uložen u turizam, rekla je Brnjac i dodala kako je šest milijardi na raspolaganju kroz instrument za oporavak i otpornost u sektoru gospodarstva.

Njemački portal: Maturanti se zarazili na Pagu Njemački portal T-online.de u petak je izvijestio o 10 njemačkih maturanata koji su se nakon maturalnog putovanja na Pagu vratili bolesni te im je potvrđen koronavirus i nalaze se u samoizolaciji.

Prema glasnogovornici okruga Goppingen, sjeverno od Stuttgarta, najprije je otkriveno devet slučajeva, a naknadno i deseti. Većina maturanata ima simptome slične gripi, respiratorne probleme poput kratkog daha, ali i poremećaj osjetila okusa.

Na odmoru je bilo 15 maturanata, a 50 osoba koje su im kontakti su također u karanteni od dva tjedna.

Putovanje maturantima je organizirala turistička agencija specijalizirana za party putovanja.

Šef zavoda za javno zdravstvo okruga Goppingen, Heinz Pohler, naglasio je kako se koronavirus trenutno sve češće detektira kod osoba koje se vraćaju s Balkana te da ovaj slučaj jasno pokazuje rizik putovanja i partijanja tijekom pandemije.

T-online.de također dodaje kako ima još zaraženih koji su se vratili iz drugih zemalja i saveznih država Njemačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!