21:07 / 08.01.2020.

Autor: HRT

Brnjac: Prioriteti predsjedanja u potpunosti usklađeni s prioritetima nove EK

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj će za vrijeme predsjedanja biti preko 160 događanja - stotinjak u Zagrebu, ostatak u nizu drugih gradova.
Europa koja se razvija, koja povezuje, štiti, Europa koja je utjecajna na globalnoj razini. Temeljna su to područja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Svjedočimo Europi koja se suočava s nejednakom razvijenošću, migrantskom krizom, brexitom, vrlo zahtjevnim poslom - donošenjem višegodišnjeg proračuna, ali i pitanjem proširenja članstva na Zapadni Balkan. Čini se da će hrvatska vanjska politika u mjesecima pa i godini koja je pred nama biti vrlo aktivna.

O svemu tome je u Temi dana govorila državna tajnica za suradnju s Europskim parlamentom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Nikolina Brnjac.

Na samom početku emisije objasnila je djelokrug djelovanja Vijeća EU-a:

- Komisija predlaže zakonodavstvo a Vijeće i Europski parlament zajednički donose većinu europskog zakonodavstva. Vijeće se brine i zastupa interese država članica, imamo 10 formata vijeća na kojima će voditi naši ministri, osim vijeće za vanjske poslove. Specifično je i to da osim našim ministara u proces predsjedanja će sudjelovati i preko 200 državnih službenika i naših stručnjaka - pojasnila je.

U Hrvatskoj će, kaže, biti preko 160 događanja - stotinjak u glavnom gradu, ostatak u nizu drugih gradova.

Danas dolazi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, sutra predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s povjerenicima, sutra je i svečano otvaranje našeg predsjedanja u HNK-u, u petak sastanci s predsjednicom Europske komisije i povjerenicima i održat će se prvi sastanci u NSK-u.

Prioriteti za vrijeme hrvatskog predsjedanja u potpunosti su usklađeni s prioritetima nove EK, tvrdi Brnjac.

- "Europa koja se razvija", "Europa koja povezuje", "Europa koja štiti" i "Europa koja je utjecajna" - potpuno su usklađeni s političkom agendom predsjednice EK-a Ursule von der Leyen i sa strateškom agendom Europskog vijeća. To su naši nacionalni prioriteti ali u potpunosti su usklađeni s ta dva najbitnija strateška dokumenta - tvrdi.

Vrhunac hrvatskog predsjedanja bit će summit Europske unije i zapadnog Balkana koji će se održati u Zagrebu u svibnju. Što se tiče politike proširenja, važno je da pravila ostanu ista, smatra Brnjac.

- Za Hrvatsku 2000. godine je održan Zagrebački summit gdje je otvoren naš put prema Uniji, bilo bi dobro ako na ovom summitu se takvo što omogući i zemljama zapadnog Balkana - kaže.

- Migrantska kriza također će biti zastupljena i to u okviru prioriteta "Europa koja štiti". Predsjednica Europske komisije izaći će s novim paketom zakona vezanih uz migracije i azil i mi ćemo se moći baviti s njim tijekom predsjedanja - najavila je.

Vrlo važna je tema i jedan od prioriteta našeg predsjedanja konferencija o budućnosti Europe. Konferencija je to koja traje pune dvije godine.

- Za to je zadužena potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ona se bavi i demografijom i demokracijom ali bit svega je vidjeti što mladi misle, kako se vide u budućnosti u okvirima Europske unije, tako da se može nacrtati i planirati njezin daljnji razvoj.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!