08:25 / 13.05.2022.

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/M.M./Hina/HRT

Dvoje državljana BiH među petero poginulih u eksploziji u Kočevju

Eksplozija u Kočevju

Eksplozija u Kočevju

Foto: Peng Lijun/XINHUA / PIXSELL

Saniraju se posljedice jučerašnje eksplozije i požara u tvornici kemijskih proizvoda u slovenskom gradu Kočevju, udaljenom tridesetak kilometara od hrvatske granice. U nesreći je poginulo petero ljudi, a liječnici se još bore za život nekoliko teško ozlijeđenih... Direktor tvrtke Melamin Srečko Štefanič jutros je rekao da je jedna ozlijeđena osoba u ljubljanskoj bolnici preminula, međutim, bolnica je to opovrgnula.

Neslužbeno doznajemo da su dvojica poginulih državljani BiH. Jedan je iz Sjeverne Makedonije, a za preostalu dvojicu stradalih još se ne zna, ni neslužbeno, iz kojih su država. 


- Ne mogu vam o tome govoriti u ovom trenutku, pogotovo ne o imenima. Zasad znamo da je 5 nestalih preminulo, a dvojica su na liječenju u Kliničkom centru i imaju teške ozljede. Iz pijeteta trenutačno vam ne možemo dati više informacija o umrlima, rekao je Srečko Štefanič, direktor tvrtke Melamin.

HRT-ova novinarka Blanka Kukec javila se u podnevni Dnevnik i rekla kako se pojavila informacija da je jedan od poginulih hrvatski državljanin, ali kako je rekla, tu informaciju zasad nitko nije mogao potvrditi niti opovrgnuti s obzirom na to da identitet poginulih još nije utvrđen.

Dvije teško ozlijeđene osobe u kritičnom su stanju i nalaze se u ljubljanskoj bolnici. Ostali koji su lakše ozlijeđeni nakon pružene liječničke pomoći pušteni su kući.

- S obzirom na veliku štetu i žrtve, u ime vlade i svoje osobno izražavam sućut rodbini žrtava. Svim ozlijeđenima želim da se što prije oporave, rekao je slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Ministar gospodarstva i gradonačelnik Kočevja obećali su financijsku pomoć obiteljima stradalih i radnicima koji su ostali bez posla. U tvrtki je zaposleno više od 200 ljudi, materijalna šteta je golema. 

Promet je u Kočevju danas normaliziran, idućih tjedan dana u gradu neće biti zabavnih i kulturnih događaja. 

video thumb

Uzrok eksplozije i dalje se istražuje, no vrlo je vjerojatno da je riječ o ljudskoj pogrešci. 


- Prema predviđanjima čovjek je taj koji je zakazao i zato je došlo do nesreće. Sad, koji je taj čovjek - to će se ustanoviti, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Kočevje Antun Gašparac.

Rekao je da će se točan uzrok nesreće znati kada završi kompletan očevid. A to bi, kako je dodao, moglo biti već danas.

Istaknuo je i da je jučerašnja akcija spašavanja počela vrlo brzo.

- Morali smo zaustaviti lančanu reakciju da ne dođe do eksplozije drugog silosa. Hladili smo ga vodom i uspjeli spriječiti veću tragediju, rekao je.

Dodao je i da je štete bilo i izvan kompleksa tvornice.

- S ekipama ćemo izaći na teren evidentirati svu štetu i ljudima sve popraviti, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Kočevje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!