Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji raste, situacija pod kontrolom

14.07.2022.

13:52

Autor: I.Z./HRT/Hina

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji raste

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji raste

Foto: - / Shutterstock

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji je u porastu, ali je prosjek novih zaraza još uvijek ispod europskog, a smatra se da je situacija pod kontrolom i ne planiraju se nove mjere u skoroj budućnosti.

- Incidencija zaraza nam raste, približavamo se prosjeku Europske unije, ali za sada nema većeg rizika ili oscilacija premda situaciju u budućnosti treba pratiti, kazala je danas, komentirajući stanje epidemije i najnovije podatke, epidemiologinja Nuška Čakš Jager iz Instituta za javno zdravlje.

Kako je ustvrdila, najviše je novih slučajeva u mlađim dobnim skupinama, onima od 15 do 45 godina, a opaža se i trend novih slučajeva u domovima za starije.

Nove mjere i restrikcije nisu na vidiku

Nove mjere i restrikcije nisu na vidiku, ali je i dalje po njenim riječima potrebno primjenjivati osnovne mjere i preporuke, a to su - maske, distanca, dezinfekcija, zračenje prostorija i cijepljenje protiv COVID-a.

- Općenito uzevši stanje je slično onom u drugim europskim državama, ali Slovenija zaostaje u procijepljenosti, tzv. booster dozu u Sloveniji je primilo 30 posto populacije, dok je u EU-u dodatnom dozom zaštićeno 70 posto ljudi, navela je Čakš Jager.

Dodala je da se idućih tjedana može očekivati porast zaraza u Sloveniji, no da prognozirati epidemiološku situaciju za predstojeću jesen u sadašnjem trenutku nije moguće, ali je važno pratiti razvoj situacije u Europi i svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!