12:25 / 17.02.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Plenković: Komisija će produljiti rok za korištenje novca za obnovu do lipnja 2023.

Treffen in Brüssel

Treffen in Brüssel

Foto: Dnevnik / HTV

O sigurnosnoj situaciji na istoku Europe raspravlja se danas u Bruxellesu. Na sastanku NATO saveza okupilo se 30 ministara obrane. Također, u Bruxellesu je i 40 lidera afričkih zemalja i 27 europskih koji će na sastancima u dva dana pokušati na čvršće temelje postaviti odnose dvaju kontinenata. Nije tajna da Europska unija želi ojačati svoj utjecaj u Africi, a da joj u tome konkuriraju i Kina i Rusija, kazala je Jasno Paro, dopisnica HTV-a iz Bruxellesa za podnevni Dnevnik. Hrvatski premijer Andrej Plenković jutros se u Bruxellesu sastao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. 

Glavni tajnik NATO-a kazao je jutros da nema naznaka ruskog vojnog povlačenja s terena, da su mir i sigurnost u Europi ugroženi i da Rusija pokazuje jasne signale da je silom spremna provesti interese. Zbog tih odnosa i vojnih prijetnji Rusije oko podneva je počeo izvanredni summit lidera na tu temu. Osim razmjene mišljenja o ruskoj vojnoj prijetnji predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebala bi izvijestiti o sankcijama koje EK priprema posljednjih nekoliko tjedana.

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je s Ursulom von der Leyen, kazala je Paro i dodala kako se pretpostavlja da je osim tema od hrvatskog nacionalnog interesa kao što su schengen, euro i stanje u regiji, bilo riječi i o tome koliko bi potencijalne sankcije mogle naštetiti i hrvatskom gospodarstvu. I drugi čelnici EU-a već su otvorili razgovore na tu temu, dodala je.

video thumb

Hrvatska će moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., godinu dana dulje od predviđenih 18 mjeseci, objavili su premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Bruxellesu. Zbog izvanrednih okolnosti, Komisija će blagonaklono gledati na zahtjev za produženje roka za korištenje novca iz Fonda solidarnosti za lipanj 2023. godine, napisala je von der Leyen na Twitteru.


Drago mi je što sam se susrela s premijerom Plenkovićem. Razgovarali smo o radovima na obnovi uz potporu EU-a nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. S obzirom na izvanredne okolnosti, Komisija će povoljno gledati na zahtjev da se uskladi korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti do lipnja 2023. godine, kaže se tvitu predsjednice Komisije.

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 68,3,7 milijuna eura, koja su se prema uredbi o Europskom fondu solidarnosti mogla koristiti do lipnja ove godine, a sada je to produljeno za još godinu dana nakon sastanka premijera Plenkovića s predsjednicom Komisije von der Leyen.

Cijenimo što je Komisija uvažila uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istovremenu borbu s pandemijom covid-19, što se ocjenjuje kao viša sila, dodao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!