Bruxelles predlaže novu pomoć Ukrajini do 9 milijarda eura

15:43 / 18.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Ludovic Marin / Pool via REUTERS

Europska komisija u srijedu je predložila "dodatnu makrofinancijsku pomoć" Ukrajini u iznosu "do 9 milijarda eura u 2022.", u obliku zajmova, kako bi pomogla toj zemlji da se nosi s posljedicama rata.

Europska unija je dosad izdvojila gotovo 4,1 milijardu eura za pomoć Ukrajini na gospodarskom, socijalnom i financijskom polju, navodi europsko izvršno tijelo.


Od toga su 1,2 milijarde eura namijenjene za makrofinancijsku pomoć, ali i za humanitarne potrebe. EU je usto poslao vojnu pomoć vrijednu 1,5 milijarde eura, čemu treba dodati paket u iznosu od 500 milijuna eura.


- Predlažemo dodatnu kratkoročnu pomoć Ukrajini u iznosu do 9 milijarda eura u 2022., rekla je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.


Makrofinancijska pomoć je ona koju EU pruža susjednim zemljama s ozbiljnim problemima platne bilance, kao dodatak pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Može biti u obliku srednjoročnih i dugoročnih pozajmica, subvencija, ili kombinacija toga dvoga. MMF je procijenio deficit platne bilance Ukrajine na 14,3 milijarde eura.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski s odobravanjem je dočekao europsku potporu koja će "pomoći Ukrajini da pobijedi u ratu, otkloni posljedice ruske agresije i ubrza svoj put prema EU-u", objavio je na Twitteru.

Odluku o ovoj pomoći trebaju potvrditi Europski parlament i zemlje članice. Pomoć se uvjetuje poštovanjem ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.


Ukrajinska vlada ocjenjuje da joj za nastavak funkcioniranja gospodarstva treba 5 milijarda dolara na mjesec.


Von der Leyen je ujedno istaknula da će za obnovu zemlje dugoročno biti potrebna velika financijska sredstva na međunarodnoj razini, rekavši da "Unija ima odgovornost i strateški interes da vodi taj pothvat" kojemu se trebaju pridružiti međunarodni donatori i financijske institucije.


Taj plan obnove koji će obuhvatiti ulaganja i reforme (suzbijanje korupcije, neovisnost pravosuđa) pomoći će Ukrajini da "pripremi put u Europu", rekla je Von der Leyen.


Predsjednica EK-a je predložila da se osnuje "platforma za obnovu" koju će voditi Ukrajina i Komisija kako bi "osigurale maksimalnu sinergiju svih napora".


Za financiranje obnove Komisija je predložila mogućnost zajedničke pozajmice, po uzoru na plan oporavka od posljedica COVID-a koji su 2021. pripremila dvadeset sedmorica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!