13:47 / 08.11.2021.

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Bruxelles: Predstavljen proračun Unije za iduću godinu

Predstavljen proračun EU

Predstavljen proračun EU

Foto: Vijesti / HRT

Dva bilijuna eura vrijedan je novčani paket Europske unije, dogovoren prošle godine, namijenjen oporavku od pandemije te izgradnji zelenije, digitalnije i otpornije budućnosti. Kako bi financirala dio tog paketa, Europska komisija u ime Unije zadužila se na tržištima kapitala.


 Novac iz aktualnog proračuna i instrumenta sljedeće generacije stiže u zemlje članice, regije, općine i tvrtke pomažući da europsko gospodarstvo bude bolje prilagođeno novim vremenima. Nove odgovornosti europskog proračuna otvaraju pitanja o njegovoj ulozi danas i u budućnosti. O tome se raspravljalo na briselskoj konferenciji pod nazivom "Proračun i Europska unija sljedeće generacije: vatromet ili veliki prasak?".

- Ovaj proračun nije samo odgovor na aktualne izazove koronakrize. Njime se predviđaju i ključne transformacije koje su pred nama: djelovanje vezano za klimatske promjene i digitalizacija, rekao je Johannes Hahn, povjerenik za proračun Europske unije.


- S proračunom i instrumentom EU-a sljedeće generacije preobražavamo naš kontinet za budućnost i pomažemo stvarati dobro plaćene, održive poslove nakon pandemije, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!