10:03 / 18.02.2020.

Autor: HRT/I.Z.

Bruxelles: Sastanak ministara financija EU

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Foto: - / REUTERS

U Bruxellesu se sastalo ekonomsko i financijsko vijeće EU-a.Na sastanku sudjeluje i hrvatski ministar financija Zdravko Marić.
U Bruxellesu se sastalo ekonomsko i financijsko vijeće EU-a. Između ostalog, na sastanku je objavljen novi popis takozvanih nekooperativnih jurisdikcija zemalja izvan Unije koje još nisu provele tražene reforme za suzbijanje utajivanja poreza.

Popisu od osam zemalja dodani su Kajmanski otoci, Palau, Panama i Sejšeli.

Na sastanku je sudjelovao i hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

- Bitno je da se ukaže na osnovne ciljeve koje Europska unija propagira a to je ispunjavanje određenih standarda koji su svjetska najbolja praksa i da se unaprijedi razmjena podataka, unaprijedi transparentnost i smanji izbjegavanja plaćanja poreza, kazao je Marić.

[EMBED:https://twitter.com/EUCouncilPress/status/1229719205240438784

Marić je kazao da bi povećanje udjela nacionalnog sufinanciranja u EU projektima predstavljao dodatni pritisak na državni proračun, izrazivši uvjerenje da će rasprave o tome pitanju u EU rezultirati kvalitetnim kompromisom.

Na upit novinara što misli o prijedlogu da se u novoj dugoročnoj financijskoj perspektivi EU-a poveća komponenta nacionalnog sufinanciranja u EU projektima na 25 posto, Marić je kazao da će se to vidjeti na daljnjim sastancima.

U prošli petak, naime, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio je proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.
U sklopu toga, Michel je predložio da postotak nacionalnog sufinanciranja projekata bude oko 25 posto, što je osjetno više od 15 posto, koliko je bilo dosad.

- Prijedlog je tu, brojne zemlje imaju svoja viđenja, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Marić te dodao kako je to važno pitanje za Hrvatsku, jer kao najmlađa članica EU-a još uvijek nije dosegnula razine pune iskoristivosti EU fondova.

Hrvatska trenutno ima 86 posto ugovorenih sredstava, a nešto više od 31 posto je isplaćeno.

- Naravno, i na tom tragu vodimo brigu i o nacionalnom proračunu, i u tom svjetlu povećanje komponente nacionalnog sufinanciranja stvara dodatni pritisak na državni proračun. Prijedlog koji je došao dobra je podloga za raspravu i dijalog, ocijenio je Marić te izrazio uvjerenje da će dijalog biti konstruktivan i na kraju uroditi kvalitetnim kompromisom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!