Bruxelles: Donesen program za održivi ribolov i akvakulturu u Hrvatskoj

29.11.2022.

13:45

Autor: V.K./HRT/Hina

EK usvojila program za Hrvatsku

EK usvojila program za Hrvatsku

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska komisija u utorak je prihvatila program za Hrvatsku u sklopu Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EFPRA) vrijedan 348 milijuna eura, od čega je 243,6 milijuna europskog novca.

Sredstva su u sljedećih šest godina namijenjena za održivo ribarstvo, akvakulturu i preradu te održivo plavo gospodarstvo u obalnom području.

Program za Hrvatsku znatno će ubrzati tranziciju prema održivom korištenju prirodnih resursa, podržati zaštitu i obnovu vodene bioraznolikosti, kao i promicati niskougljičnu akvakulturu i preradu. Također će potaknuti zelenu i digitalnu transformaciju, pridonijeti vitalnosti obalnih zajednica i ojačati održivo upravljanje morem, rekao je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

U programu je predviđeno da 46,4 posto sredstava ide za održivo ribarstvo, 39,6 posto za održivu akvakulturu, preradu i marketing, 13,6 posto za održivo plavo gospodarstvo i 0,4 posto za jačanje međunarodnog upravljanja oceanima.

Program, među ostalim, predviđa privremeni i trajni prekid ribolovnih aktivnosti kako bi se pomoglo u postizanju ravnoteže između kapaciteta flote i mogućnosti ribolova; otkup prava ribara na ribolov određenim alatima kao pomoćnog alata za postupno ukidanje određenih vrsta ribolova; ulaganja u poboljšanje infrastrukture ribarskih luka kako bi se olakšala provedba obveze iskrcaja; proširenje pokrivenosti morskim zaštićenim područjima radi podrške ekološkim ciljevima; ulaganja za potporu dekarbonizaciji industrije, ulaganja u selektivnost alata za isključivanje hvatanja vrlo male ribe i izbjegavanje neželjenog ulova; učinkovitu kontrolu i provedbu pravila ribarstva i sveobuhvatne aktivnosti prikupljanja podataka.

U akvakulturi su predviđena ulaganja u povećanje produktivnosti, otpornosti, kružno gospodarstvo i prilagodbu klimatskim promjenama; u energetsku učinkovitost i dekarbonizaciju u akvakulturi; jačanje konkurentnosti i poticanje inovativnosti, te diverzifikaciju djelatnosti.

U području održivog plavog gospodarstva poticat će se razvoj gospodarskih aktivnosti povezanih s plavim gospodarstvom podupiranjem zajednica ovisnih o ribarstvu diljem Hrvatske.

Ulagat će se i u održivo upravljanje u Jadranu, unaprjeđenjem znanja o stanju morskog okoliša, povećanjem kvalitete podataka i kroz razvoj sustava razmjene informacija za pomorski nadzor i promicanje suradnje obalne straže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!